Spring naar de content

Laatste stuiptrekking Newsweek: Sarah Palin in hotpants

Het gaat slecht met het Amerikaanse weekblad Newsweek. En dat is een understatement. Stunts als Sarah Palin in kort broekje op de cover of het gastredacteurschap van komiek Stephen Colbert zijn een schreeuw om aandacht, in de hoop nog enige weerstand te bieden tegen de moordende concurrentie van internet en 24/7 cable news.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vorige week ontsloeg het ooit zo succesvolle weekblad een dozijn medewerkers. Dat was al de derde ontslagronde in minder dan twee jaar, schrijft Daily Finance. Ook het aantal advertentiepagina’s blijft keihard slinken en de oplage is in januari 2010 nog maar de helft van wat het was voordat de crisis in 2008 uitbrak.

De overstap van journalistieke diepgang naar sensatie helpt het blad vooralsnog niet. De Colbert-editie deed het niet veel beter dan normaal en de Sarah Palin-cover van deze week is Newsweek tot nu toe slechts op kritiek komen te staan. Palin zelf noemt de cover ‘seksistisch’ en zegt dat de “media alles doen om aandacht te trekken, zelfs als het uit de context is gehaald”. De foto komt uit de augustus-editie van Runner’s World. Dat blad plaatste de foto bij een artikel over gezondheid en fitness, waar Palin zeer achter staat.

CBN commentator David Brady noemt de cover van Newsweek een nieuw dieptepunt’ voor het ‘vooringenomen’ blad en voegt eraan toe dat het magazine er om bekend staat liberale vrouwen te portreteren als ‘helden voor de nieuwe generatie’, en conservatieve vrouwen af te beelden als ‘gek en onnozel’.

Vorig jaar ontstond er ook al ophef over een Newsweek-cover met Sarah Palin. De editie van 13 oktober 2008 toonde een extreme close-up van Palins gezicht. De foto zou expres niet zijn geretoucheerd, om haar ‘flaws’ als rimpeltjes en gezichtshaar, uit te lichten.

Onderwerpen