Spring naar de content

Weer gedonder met Sinterklaas in de Tweede Kamer

Gedoe in de Tweede Kamer over de Goedheiligman. CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Jan Schinkelshoek hebben Kamervragen gesteld over de mijter van de Sint. Zij storen zich aan het feit dat in sommige gemeenten de religieuze symbolen op de kledingstukken van Sinterklaas worden weggelaten. De Sint is vaker punt van discussie geweest in de Kamer. Van uitblijvende Sinterklaascadeautjes in bejaardentehuizen tot Marokkaanse Pieten. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

– In september dit jaar stelt SP-Kamerlid Renske Leijten Kamervragen over de Brabantse zorgorganisatie Volckaert-SBO. De club zegt geen geld meer te hebben voor onder meer Sinterklaascadeautjes die het leven van de ouden van dagen wat draaglijker moeten maken. Staatssecretaris Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) zegt daarop: “Ik kan mij goed voorstellen dat bewoners het jammer vinden als een instelling aangeeft dat hier geen ruimte meer voor is.” Met andere woorden: zoek het zelf uit.

– “Zij geeft aan dat zij hierover met de minister gaat praten, maar ik hoop toch dat zij weer niet opnieuw Sinterklaas gaat spelen en gehoord de beraadslaging, uitbreiding van de gevangenis op onze kosten laat realiseren.” PVV-Kamerlid Hero Brinkman over Marja van Bijsterveldt (CDA), staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En over een gevangenis op de Antillen die geld nodig heeft.

– Eind vorig jaar. Wederom de PVV die zich roert over een bericht dat Sinterklaas zich moet laten bijstaan door [[popup file=”2009-11/afbeelding_24.png” description=”Marokkaanse Pieten” align=”inline” ]] als beveiligers.

– In november 2005 maakt Hilbrand Nawijn zich druk over de hulp-Sinterklazen. Door een nieuwe wet dreigen zij ten onder te gaan aan een nieuwe vorm van BTW-heffing. Zijn vragen boeken ogenblikkelijk resultaat. Wijn (CDA) gaat door de knieën voor de Sint.

Al deze ophef ten spijt blijft Sinterklaas de Tweede Kamer bezoeken. Op woensdag 2 december houdt de Goedheiligman gewoon weer audiëntie in de Oude Zaal van het parlement. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.

VVD-icoon Hans Wiegel heeft overigens altijd al geweten wie Sinterklaas nu écht was.

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/-uklNgbQUrM&hl=nl_NL&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/-uklNgbQUrM&hl=nl_NL&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>