Spring naar de content

Luisteraars Radio 4 boos om verjonging zender

Onrust onder de luisteraars van concertzender Radio 4. De bron van het probleem heet Annette van Trigt. De oud-sportpresentatrice gaat vanaf 1 februari een nieuw ontbijtprogramma presenteren. En dat schiet bij de liefhebbers van klassieke muziek in het verkeerde keelgat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

De komst van Van Trigt gaat namelijk ten koste van het alom gewaardeerde Viertakt Vroeg van Hans Haffmans - een man met verstand van klassieke muziek. Zijn programma wordt verbannen naar de middaguren.
En dat wordt niet gepikt. Met als gevolg dat er ietwat negatieve berichten over Anette van Trigt op het Radio 4-forum werden geplaatst. Maar de postings waarin geringschattend werd uitgelaten over de klassieke kennis van Van Trigt, zijn rücksichtslos van de site gehaald en querulanten die dachten toch nog wat naars te zeggen over Van Trigt kregen [[popup file="2009-11/afbeelding_6_copy1.png" description="een stevige waarschuwing" align="left" ]].

Jawel, zo gaat dat soms op fora. Maar de gekwetste luisteraars liet het er niet bij zitten en klommen in de pen. Onder het motto ‘Stop de versuffing en de versimpeling van Radio 4’ werd er een petitie rondgestuurd. Bij de organisatie Omroep C, ‘de omroep voor kunst en cultuur’, kwamen in zes dagen wel 2400 klachten binnen. Er werd een enquête gehouden onder 1.232 personen. Hieruit bleek dat het vertrek van Haffmans wordt betreurd.

Noëlle Beyne, woordvoerder van de zender, weerlegde dit gisteren in de Volkskrant met een eigen pilotonderzoek onder 25 mensen. Daaruit blijkt dat de luisteraars staan te popelen op de komst van Van Trigt. Ondertussen worden de negatieve reacties op de komst van Van Trigt door Omroep C gebundeld en later verstuurd naar zendermanager Marwil Straat. Juist, die mevrouw die zondag nog pleitte voor verjonging van haar luistererpubliek. Ja, Radio 4 wordt helemaal jong, snel en wild.