Spring naar de content

Manipulatie bij DWDD

Lachen was dat, dat fragment in De TV Draait Door, waarin een overstekende blinde vrouw een fietser per ongeluk slaat met een stok. Er is een luide klap te horen, waarop De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk, tafelheer Giel Beelen en het publiek het uitschateren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Alleen: het fragment uit de uitzending van woensdag 11 november is gemanipuleerd, ontdekte Noud Broekhof (21), een gisse student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Hij had de avond ervoor - net als 1,4 miljoen andere Nederlanders - naar AVRO's Blik op de Weg gekeken. Daar was het fragment ook te zien. Maar van een geluid is geen sprake. Sterker: de stok van de vrouw ráákt de fietser niet eens. Heeft de redactie van De Wereld Draait Door dat eronder gemonteerd om het fragment wat op te leuken, vroeg Broekhof zich af.

Hij belde met de redactie en kreeg eerst de geijkte ontkenningsriedel te horen. "Wij voegen nooit iets toe aan fragmenten in de rubriek De TV Draait Door," verzekerde DWDD-redactrice Zelda Nieuwenhuis hem.

Nadat Broekhof de redactie als een echte Peter R. de Vries confronteerde met de beelden, reageerde productieleider Evelien Jansen per e-mail. "Het is inderdaad zo dat wij geluid hebben toegevoegd om het grappiger te laten worden," geeft zij schoorvoetend toe. "Natuurlijk worden beelden weleens gemanipuleerd in De TV Draait Door, bijvoorbeeld door ze op een bepaalde manier te monteren. Maar dat is altijd heel duidelijk. Zelf vind ik dat we deze keer echt over een grens zijn gegaan. Ik heb de betreffende editor daar dan ook op aangesproken."

Broekhof, die nu de 'verplichte leereenheid' Factcheck volgt, schreef een blogbericht over de manipulatie. "Verschillende commenters melden nu dat DWDD dit vaker doet," zegt hij. "Dat betekent dat wij het programma scherp in de gaten gaan houden." Wat vond zijn docent, de als zeer kritisch bekendstaande Theo Dersjant (ex-De Morgen en De Leugen Regeert) van de scoop? "Hij mailde me dat hij het een erg leuk stukje vond."

Onderwerpen