Spring naar de content

Nederstripland verzameld

Waarin de fine fleur van het getekende boek het glas heft op Heinz en zijn twee makers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een feestje is geen zeldzaamheid in het Amsterdamse stripantiquariaat Lambiek, strategisch gelegen naast hotel Hans Brinker, dat zich - maar dit geheel terzijde - om publicitaire redenen graag het beroerdste logeeradres van de hoofdstad noemt. De feestelijkheden betroffen de uitgave van het verzameld werk van Heinz. De makers, Eddie de Jong en René Windig, bleven routineus stoïcijns onder de drukte. Windig heeft net een biertje opengetrokken; het gerstenat ligt hier naar verluidt even hoog opgetast als de beeldverhalen. Hun rommelige studio, vanouds in de Nieuwe Amstelstraat gelegen, is inmiddels gepromoveerd tot een heuse galerie. De omgeving mag zich sinds kort het alternatieve Museumkwartier noemen, met het Joods Historisch Museum op luttele meters, en de Hermitage om de hoek. De kersverse intendant strips Gert Jan Pos, ook in Lambiek aanwezig, was namens het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst de gedroomde ambtelijke mecenas.

Op foto twee de oprichters van stripuitgeverij Oog en Blik, Joost Swarte en Hansje Joustra.

Swarte is veruit de beroemdste aanwezige; over de hele wereld kennen ze hem. Joustra is de zakelijk leider van de uitgeverij, die sinds kort onder de vleugels van De Bezige Bij opereert. Alleen Lambiek-oprichter Kees Kousemaker ontbreekt. Hij is ernstig ziek, en dezer dagen ondergaat hij chemotherapie. Klaas Knol, verkoper van het eerste uur, vervangt hem als gastheer.

Het pand barst uit zijn voegen van het tekentalent. Op foto drie illustreert Erik Krie

k het Heinz-exemplaar van Kousemaker. Kriek, winnaar van de Stripschapprijs 2008, is een indrukwekkende kale reus met een loodzware bril, die hij voor het maken van de tekening heeft afgezet. Hij is de schepper van Gutsman, een aan lager wal geraakte superheld met liefje Tigra. Zo'n Tigraatje heeft hij zojuist aan het boek toegevoegd.


Op foto vier Boris Peeters, creator van Kaasheld en Poephoofd. Kaasheld heeft met zijn knalgele vierkante kop met luchtgaten op het eerste gezicht iets van SpongeBob, maar Poephoofd is onmiskenbaar zichzelf, met een taps toelopende gedraaide bolus in de klassieke bruine kleur als hoofd. Iets verderop neust Floris Oudshoorn, bedenker van Swamp Thing, in het werk van een collega - en die liggen hier zonder uitzondering allemaal.

Op vijf Hans Klaver, beter bekend onder zijn artiestennaam Schwantz.

Hij is de creator van Beestjes. Niet op de foto, wel aan het bier: Peter van Dongen, tekenaar van Ramkopan, een historisch beeldverhaal in twee delen, Java en Celebes.

Last but not least Jean-Marc van Tol, de tekenaar van Fokke en Sukke, naast Gerrit de Jager, beroemde stripveteraan met De familie Doorzon, Liefde en Geluk en Zusje, waarbij we slechts een bescheiden deel van zijn productie noemen.

Onderwerpen