Spring naar de content

Vocale windstoot

Dame Shirley Bassey. The Performance. 3 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eigenlijk hoefde het voor Dame Shirley Bassey allemaal niet zo nodig meer: de 72-jarige diva kan in het mediterrane zonnetje van Monaco rustig terugblikken op een imposante carrière. Bij ieder James Bond-retrospectief galmt haar Goldfinger als een vocale windstoot door huiskamer of bioscoop, en dankzij haar monumentale uitvoering van This is My Life zal niemand kunnen vergeten dat deze zangeres van Welsh-Nigeriaanse afkomst ooit op deze aarde rondliep.

Een song van Rufus Wainwright - Apartment - lokte haar weer naar de studio, en daarna ging zij samen met componist/producer David Arnold op zoek naar voldoende songs voor een album. Gary Barlow (Take That) kwam heel bescheiden auditie doen en speelde een betoverende uitvoering van This Time. Een hedendaagse sterrenparade - Tom Baxter, Richard Hawley, Manic Street Preachers, Pet Shop Boys - volgde, en ook Basseys James Bond-maatje John Barry deed een muzikale duit in het zakje.

The Performance is een album geworden vol songs die de 'Dame' al pasten of voor de gelegenheid haar op het lijf werden geschreven. Met dank aan de moderne techniek is het ook een plaat geworden die de zangeres beter laat klinken dan zij in werkelijkheid nog is. In het kader van de BBC Electric Proms zong zij een aantal van deze stukken live een stuk minder toonvast, hetgeen doet vermoeden dat de brille van The Performance niet altijd op natuurlijke wijze tot stand is gekomen.

Onderwerpen