Spring naar de content

Goede vriend van Wilders-zeepkunstenares: ‘Dit was erg naïef en onnozel’

Een kunstenares heeft gisteren een standbeeldje van PVV-leider Geert Wilders geplaatst naast het stadhuis van Utrecht. Het beeldje, niet groter dan een tuinkabouter, is van zeep. Hij smelt dus langzaam. En dat is nu juist de bedoeling. Alle media-aandacht echter niet. Goede vriend Sjaak Ramakers: “Ze had al die aandacht echt niet voorzien. Dom.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het zeepbeeld heet ‘De tijd lost alles op’ en moet volgens kunstenares Ineke Kanters verbeelden dat Wilders met de tijd kleiner zal worden.

Kanters zelf was onbereikbaar toen wij haar belden voor een reactie, maar na enkele pogingen werd haar telefoon opgenomen door goede vriend Sjaak Ramakers. “Ja, ik neem de telefoon op voor Ineke, ze wordt helemaal gek gebeld door de media.”

Was dat niet een beetje te verwachten? “Ja, dat is ook erg naïef en onnozel van haar. Ze had al die aandacht echt niet voorzien. Dom. Ze is een kunstenaar en dacht, laat ik eens een ludiek beeldje maken. Het is bedoeld als lollig, als grappig. Een kunstzinnig statement, géén politiek statement. Het beeldje is onder een druppelend gootje gezet; het is echt niet zo dat ze Wilders zelf een kopje kleiner wil maken.”

Ze had er ook niet over nagedacht dat er wel eens woedende reacties zouden kunnen komen? “Nee, ook dat heeft ze niet voorzien. Het beeldje is nu ook al bijna gesmolten. Ze had echt al die aandacht niet verwacht.”

Wanneer is ze op het idee gekomen om het beeldje te maken?
“Al een hele tijd geleden, nog in de Fortuyn-tijd. Ze wilde toen een beeldje van Pim Fortuyn maken. Dat is er nooit van gekomen. Nu werd het Wilders. Ze is daar wel enkele dagen mee bezig geweest. Er was tien kg zeep voor nodig, dat moest worden gekookt, gesmolten en daarna is ze gaan beeldhouwen.”

Maar ze is duidelijk geen fan van Wilders, dus toch wel een politiek statement.
“Ze is geen Wilders-aanhanger. Het vervelende van deze actie is: het is een dubbeltje op zijn kant. Het kan op twee manieren worden uitgelegd. Het is echt grappig bedoeld, maar het wordt nu veel te zwaar uitgelegd.”

Onderwerpen