Spring naar de content

Britse politie wil zoveel mogelijk DNA oogsten

Nu we toch zo’n gezellige privacymiddag hebben, even het volgende: in Groot-Brittannië, toch al dé Big Brother-proeftuin van Europa, komt een ethisch overheidsadviesclubje vandaag met wat sappig nieuws. Volgens The Human Genetics Commission, een commissie die zich doorgaans bezig houdt met zaken als stamceltherapie en klonen, worden er in Groot-Brittannië door de politie onbeperkt mensen gearresteerd met als enige doel het vullen van de Britse DNA-databank. Dat er vooral allochtone mannen tussen de 18 en 35 worden opgepakt zal u weinig verbazen net zo min het u zal verbazen dat het delict waarvoor ze worden opgepakt meestal het midden houdt tussen “papier op straat werpen” en “beledigend kijken”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Deze DNA database was ooit bedoeld voor het makkelijker opsporen en berechten van misdaadverdachten. Maar nu, volgens het rapport van The Human Genetics Commission, het DNA van zeker driekwart van bovengenoemde allochtonen is opgeslagen lijkt het er meer op dat men letterlijk zoveel mogelijk DNA aan het oogsten is. Een anonieme politieagent laat in het rapport weten dat “het nu de norm is zoveel mogelijk mensen op te pakken om DNA af te kunnen nemen”.

Inmiddels beschikt de Britse overheid al over zeven miljoen DNA-samples van evenveel individuele Britten. Dat is zo’n acht procent van het totale aantal inwoners, waarmee Groot-Brittannië ruim koploper in Europa als het gaat om het verzamelen en opslaan van DNA. Let wel: DNA van volstrekt onschuldige burgers die nergens van worden verdacht.

Uiteraard hebben de DNA-verzamelaars werkelijk geen enkel idee waar al deze ophef over gaat. Volgens de Britse wangslijmvliesschrapers “is zo’n DNA-databank reuze handig en heeft het tot nu toe enorm geholpen bij het oplossen van misdaden”.

Mensenrechtenorganisaties en regeringsleden uit de conservatieve (!) oppositie zijn echter steeds meer van mening dat Groot-Brittannië, dankzij het paniekzaai- en burgercontrolebeleid van de zittende Labour-regering, verder afglijdt naar een “surveillance state” waar iedereen per definitie verdachte is, ook wel bekend als Big Brother-staat.

Ach, het is slechts een kwestie van tijd voordat alle Britten verplicht een kastje in hun auto krijgen waardoor ze tot op elke meter nauwkeurig kunnen worden gevolgd. In Nederland zou zoiets natuurlijk nooit gebeuren...

Onderwerpen