Spring naar de content

Nepoverheidsfolder maakt concentratiekampgrappen

Bizarre actie: bij sommige huishoudens viel de laatste dagen een zeer echt lijkende folder van de Rijksoverheid op de mat. Alleen staat er naast het bekende logo van de Rijksoverheid niet ‘Het Rijk gaat verder dan u denkt’ maar ‘Het Nieuwe Rijk gaat verder dan u denkt’. Inhoud van de folder: een satirische oproep aan burgers om “kosteloos hun sofinummer op de binnenkant van hun pols te laten tatoeeren”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De folder (hier in zijn geheel te zien op het weblog Gebrokenpennen.nl) lijkt de draak te steken met het Nederlandse identificatiebeleid en de privacy van de burger die steeds minder lijkt mee te tellen. Aanleiding van de folder is dan ook de invoering van een nieuw paspoort met daarin verplicht opgenomen een vingerafdruk.

Of de folder grappig is, is natuurlijk nog maar de vraag. Voor slachtoffers van de holocaust zal een verwijzing naar tatoeages van nummers op de pols wat minder snel onder het kopje ‘humor’ vallen, maar scherp is de mening van de anonieme makers in elk geval wel.

Wie er achter de folder zit is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de actie groot georganiseerd is: de folder ziet er professioneel uit (dat zal de nodige centen hebben gekost) en het lijkt er op dat deze folder landelijk wordt verspreid.

Opvallend is dat de URL www.hetnieuwerijk.nl staat geregistreerd op het adres Wibautstraat 150. Dat is de voormalige (let op het woord VOORMALIGE, de Volkskrant zit daar al jaren niet meer, wat vele internetscribenten nog niet schijnen te snappen) PCM-kantoortoren van onder anderen de Volkskrant die nu wordt bewoond (PDF, zoeken op “Wibaut”) door creatieve bedrijven en kunstzinnige organisaties. Het zou dus kunnen gaan om een kunstzinnige actie of een reclamestunt, alhoewel dat laatste niet voor de hand ligt gezien de nogal confronterende inhoud van de actie.

Kijkersvraag voor vandaag: is deze actie nou afkomstig van een rechtse organisatie of een linkse organisatie?

Mirror: