Spring naar de content

Wilders: Turkije laat vies gezicht zien

Geert Wilders blijft de gemoederen bezighouden. Was er gisteren nog een kunstenares die leuk dacht te zijn met een langzaam oplossend zeepbeeldje van de PVV-leider, nu zijn het weer de Turken die moeilijk doen over de hoogblonde man uit Venlo. Ze denken erover Geert niet toe te laten tot hun land. “Dieptriest,” vindt Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het plan is dat een parlementaire delegatie uit Nederland in januari bij de Turken op bezoek gaat. Wilders maakt deel uit van die delegatie. Hij ziet het als zijn taak om dat ‘achterlijke’ volk daar hoogstpersoonlijk te komen vertellen waarom hun land niet bij de EU mag. Kennelijk zit Turkije niet echt te wachten op de uitleg van Geert: het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er overleg gaande is over het voorgenomen bezoek en de toelating van Wilders tot Turkije. Als hem echt de toegang wordt ontzegd dan “laat dat zien dat Turkije zich diskwalificeert”, aldus Wilders. “Dan laat het land zijn ware gezicht zien en dat is een vies gezicht.” De politicus gaat er vooralsnog vanuit dat hij in januari gewoon meegaat met de delegatie. “Als dat niet zo is, dan is dat een blamage van de eerste orde. Dan capituleren we voor een autocratisch regime.”

Geert wordt overigens steeds bekender bij de Turken. Maar niet in positieve zin. Zo zijn ze niet blij met zijn uitspraken dat de islamitische cultuur achterlijk is en dat de Koran net als Mein Kampf verboden zou moeten worden. Het Turkse dagblad Aksam had het nieuws over Geerts bezoek vanochtend op de voorpagina en ook staatszender TRT besteedde er aandacht aan.

Update 16:51 uur: Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA), net uit de delegatievergadering, zegt in een reactie tegen HP/De Tijd: “We praten nu over aannames. De voorzitter van de commissie Europese Zaken, Harm Evert Waalkens (PvdA), is nu bezig met het verkrijgen van officiële bevestiging. Als het zo is dat bepaalde functionarissen niet met de heer Wilders willen praten, dan gaan we allemaal niet. Het heeft geen zin om daar naar toe te gaan als er niet wordt gesproken. Samen uit, samen thuis. Het Turkse parlement heeft overigens gezegd geen probleem te hebben met de komst van Wilders en ze willen ook met hem praten.” Volgens Ormel is het niet zo dat Wilders Turkije niet in mag. Het gaat volgens hem puur om enkele regeringsfunctionarissen, die mogelijk niet met Wilders zouden willen spreken.

Onderwerpen