Spring naar de content

Vraag & Antwoord: Fatima Elatik

Ze geeft ongezouten haar mening, is overtuigd hoofddoekdraagster en een rasbestuurster. We kennen haar al jaren, en eigenlijk toch niet. Daarom een openhartig gesprek met Amsterdams PvdA-stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (36). "Als je wordt bedreigd, word je hard en cynisch."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Herman van Veen kreeg onlangs politiebescherming vanwege zijn uitspraken, van Wilders is het bekend. Heeft u ooit in zo’n situatie gezeten?
“De nacht na de moord op Theo van Gogh is er ingebroken op het stadsdeelkantoor. Om precies te zijn, in mijn werkkamer. Ik kwam daar de volgende ochtend aan en mijn bureau lag helemaal overhoop, de monitor weg. De toenmalig stadsdeelvoorzitter riep mij vervolgens naar zijn kamer. Even later stond er een beveiliger voor de deur. Er was een brief binnengekomen die aan mij was gericht. Ik weet nog steeds niet wat daar precies in stond maar ik moest vervolgens naar het politiebureau om aangifte te doen. Het was heel onwerkelijk, ik had geen enkele invloed op de situatie. Dat ben ik niet gewend.”

Persoonsbeveiliging?
“Vijf maanden lang.”

U wordt emotioneel.
“Je bent de eerste journalist die mij aan het huilen brengt. Het was een verwarrende periode, ik heb toen black-outs gehad, kan mij niet alles meer herinneren. Ik snapte het wel maar geloofde het niet. Ik heb toen een tijdje als een zombie geleefd.”

Heeft u daar iets aan overgehouden, bent u in therapie gegaan?
“Niet lang na de moord bereidde ik mij voor op een werkbezoek naar Marokko. Ik stapte in de auto om nog even snel wat spullen bij de drogist te halen. En toen durfde ik niet uit te stappen, wilde de straat niet op. Ik dacht bij mijzelf: Faat, wat is dit? Toen heb ik hulp gezocht en dat heeft gewerkt. Toch heb ik er een groot litteken op mijn ziel aan overgehouden.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.