Spring naar de content

‘Alleen Geert Wilders is een goede stripheld’

In de reeks ‘Female Force’ verschenen in maart en april van dit jaar stripboeken van onder andere Sarah Palin en first lady Michelle Obama. Beide boeken zijn zeer succesvol in eigen land. Wie van de twee is de beste stripheld, doen de getekende versies van de powervrouwen het ook goed in Nederland, en welke Nederlandse politici zijn perfect om te verstrippen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Voor inside information over de Nederlandse stripwereld bellen we met Klaas Knol van Lambiek in Amsterdam. Lambiek is de allereerste stripwinkel in Europa (opgericht in 1968) en volgens kenners ook één van de meest vooraanstaande.

Hebben jullie de strips van Sarah Palin en Michelle Obama ook in de verkoop?
“We hebben er wel een paar gehad, voor de grap. Maar dat ging echt om drie exemplaren per strip. Puur voor de heb. Ze zijn wel allemaal verkocht overigens.”

Waarom zo weinig exemplaren? In Amerika ging de Michelle Obama-strip ruim 57.000 keer over de toonbank.
“Hier doet het echt veel minder, het is geen succes. Het zijn ook geen echte stripverhalen, de uitgaves zijn getekende biografieën.”

Wie vindt u de beste stripheld, Sarah Palin of Michelle Obama?
“Ze zijn absoluut geen striphelden. Palin is misschien nog de beste, als een soort ‘bad cop’. Maar het gaat hier om echte mensen, niet om stripfiguren. Dat was Urbanus natuurlijk ook, maar dat is toch weer van een andere orde. Die getekende biografieën van politici zijn eenmalig leuk, maar voor de markt hier zouden het dan beter Nederlandse politici kunnen zijn. Misschien een idee om die uit te brengen rond de verkiezingen.”

Welke Nederlandse politici zouden het leukst zijn om te verstrippen?
Peter van Straaten heeft destijds Bij ons in het dorp gemaakt, over Van Agt en Den Uyl. Die deed het toen erg goed, maar die raak ik nu aan de straatstenen niet meer kwijt. Bijna niemand weet meer wie dat zijn. Daarnaast zijn politici over het algemeen saaie mensen, en met strips wil je juist vermaakt worden. Wilders is de minst saaie, hij heeft er een hobby van gemaakt om de knuppel in het hoenderhok te gooien, dus hij zou het leukst zijn.”

Onderwerpen