And the winner is…

Wouter Sinke 27 nov 2009 Politiek

Opwinding in bladenland. Op 10 december schuiven uitgeverijen elkaar tijdens het TijdschriftenGala elkaar alweer voor de twaalfde keer prijzen toe. Welk blad krijgt de Mercur voor het Tijdschrift van het Jaar? Wordt het Elle, Girlz!, Grazia, Hollands Diep of toch Quest? Niemand die het precies weet, maar HP/De Tijd maakt alvast een rondje langs de velden.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire en tot en met 9 december nog de Roto Smeets-Hoofdredacteur van het Jaar, is gedecideerd: “Elle! Ze steken erbovenuit, ze bestaan dit jaar precies twintig jaar en ze maken het blad op ambachtelijke wijze. Die andere bladen, Girlz! en Grazia, zijn op celebrity’s terende titels, daar ben ik niet zo kapot van. Hollands Diep is overigens ook een goede kanshebber.”

Karin van Gilst, directeur van Weekbladpers Tijdschriften, is – weinig verassend – ook optimistisch over haar blad Hollands Diep. “Ten eerste omdat het een tijdschrift is dat totaal niet lijkt op iets anders in Nederland, en omdat het na drie jaar nog steeds groeit in een tijd van gesomber. Als de jury verstandig is kiest ze Quest… na ons blad natuurlijk, haha.”

Dat ziet Jildou van der Bijl nét even anders over. De hoofdredacteur van de glossy Linda. – waar ze samen met Linda de Mol aan de redactionele touwtjes trekt – tipt een ander blad. “Het is één grote gokmachine, en ik zet in op Quest. Maar niemand weet hoe het gaat, de verkiezing verloopt altijd raar. Het is een carrousel van onverwachte beslissingen door ondoorgrondelijke jury’s. Quest doet het al een paar jaar erg goed, en ze hebben nog nooit gewonnen.”

Uitgever Karen Ekker van het succesvolle Happinez (winnaar in 2005) ziet Hollands Diep de prijs in de wacht slepen. “Het is een fantastisch en uniek blad in het schap. Quest is ook geweldig, maar dat zie ik als goede tweede.”

Karlijn van Overbeek, de hoofdredacteur van dat populair-wetenschappelijke blad, is het daar natuurlijk niet mee eens. “Quest is het grootste maandblad, we zitten dik boven de 200.000 en ook qua vormgeving zijn we baanbrekend. Dit jaar zijn we voor de derde keer genomineerd. Drie keer is scheepsrecht, toch?! Daarnaast is de tegenstand zwak. Elle, Girlz! en Grazia? Ik kan het me niet voorstellen. Ik zou het zeer terecht vinden als we gaan winnen.”


HP/De Tijd is na zoveel borstgetrommel overtuigd geraakt. Wij zetten op 10 december alles in op Quest. WS

Reageer op artikel:
And the winner is…
Sluiten