Spring naar de content

Borculose bib

‘Ouderwetse gezelligheid’ is in de Randstad geen predikaat waar restaurants zich op zouden willen laten voorstaan, maar in Borculo ligt dat anders. Het is – naast ‘ambachtelijke kwaliteit’- de corebusiness van de zowel als spijslokaal als bistro aangeduide Olliemölle, een laagdrempelig filiaal van aanpalend restaurant De Stenen Tafel, dat een ster heeft. De twee zaken bevinden zich aan weerszijden van een watermolencomplex; bij De Olliemölle draait het enorme schoepenrad ook in de zaak zelf. ‘Ouderwets’ is nog een magere karakterisering van het interieur: eiken tafels met houten rietmatstoelen onder een balkenplafond, koperen kandelaars en een antiek fornuisje. Het bonken van het waterrad in de hal voelt alsof er een reuzenlaars tegen de fundering schopt, het geluid ervan overstemt Roy Orbisons Crying in de uitvoering van Don McLean.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Duitsland is hier niet al te ver vandaan, maar we stuiten hier zowaar al op de uitlopers van de gutbürgerliche Küche, met veel kleine gerechten voor een paar euro, zoals een broodje gezond, ‘royaal belegd met ham en kaas’ voor €5,25. Op de grote kaart komt de helft van de voorgerechten niet boven een tientje, en zijn er al hoofdgerechten van €12,50. De onderneming is door Michelin onderscheiden met een bib gourmand (verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs). Het brood, geleverd met kruidencrème en roomboter, is gesneden van een heel scharrig stokbroodje, niet de ambachtelijke verrukking die je zou verwachten. Beantri is geen gehucht in Toscane, maar een anagram van het boerenslagersechtpaar Bert Schreibelt en Ans van Bergen uit Geesteren, dat hun rauwe ham (€12,50) die naam gaf. Een lekker streekproduct dat parmaham naar de kroon wil steken, geserveerd met sla, zuur en zoete mosterd. Jammer van dat brood, hier had echt een streekproduct van de bakker bij gemoeten.

Ik zie wel iets in kalfssukade in eigen jus met appelstroop (€17,50), maar voor de sympathieke prijs van €19,50 staat ook fazant met calvadossaus en zuurkool op een bordje aan de muur gekrijt, en dat is een nog verleidelijker aanbod. De fazant is adequaat voor de prijs, maar mij lang niet ouderwets gezellig en gutbürgerlich genoeg. Het pootje en fileetje rusten op heel weinig ongare zuurkool naast een tuttig blokje aardappeltaart, twee stukjes worst, een schaaltje frites en nogal vet aangemaakte sla. Inclusief een flesje Spa, een glas Zuid-Afrikaans wit en koffie (geserveerd met een Lonka-caramel) betaal ik nog net geen veertig euro. Een grappig adres, niet iets om erg ver voor om te rijden. RH


De Olliemölle, Lange Molenstraat 17, Borculo. Tel 0545-276556.

Onderwerpen