Grieks-Zweedse chef

Grootspraak 2010, ‘de énige restaurantgids voor wijnliefhebbers’, is uit. Voor de drinkers is dat smullen geblazen. Maar niet eerder dan nadat er kennis is genomen van een streng hoofdredactioneel voorwoord. Daarin wordt melding gemaakt van ‘een ernstige overtreding’ als rode wijn boven de twintig graden wordt geserveerd. Er wordt zelfs beschuldigend gesproken over ‘een misdaad als het een topwijn is’. En restauranthouders die eenvoudige wijn verkopen, waarvan de inkoopprijs per fles lager is dan de verkoopprijs per glas, worden van ‘oplichterij’ beschuldigd. Daarna klinkt echter de loftrompet. Voor het Wijnrestaurant van het Jaar (De Vrienden van Jacob). Voor het Champagnerestaurant van het Jaar (In de keuken van Floris). En voor de Wijnbar van Het Jaar (Vyne). Griekse zaken kom ik in deze gids niet tegen, of het moet het Fyra zijn: het Amsterdamse restaurant dat een paar maanden geleden al door Eetteam-collega Ronald Hoeben werd toegejuicht, heeft een Grieks-Zweedse chef-kok. De Atlantis (zie elders dit Eetteam) voert Fyra niet, maar er staan wel een paar andere prachtige Griekse wijnen op de kaart. Als u erin slaagt te reserveren, vier dit dan met de witte Ktima 2008 van Domaine Gerovassiliou uit Epanomi en/of de rode Alpha Estate 2005 uit Amyndeon. Ze dragen er beide toe bij dat Grootspraak over Fyra concludeert: “Wat een heerlijke plek voor de wijnliefhebber.” HH

Grootspraak 2010, €12,50. www.grootspraak.nl

www.restaurantfyra.nl

Meer leuke content? Like ons op Facebook

import eetteam