Spring naar de content

Heeft links lak aan mensenrechten?

Een deel van de Tweede Kamer worstelt met de schending van mensenrechten in Iran, bleek afgelopen week maar weer eens. Waren links en rechts het er afgelopen zomer over eens dat het niet in de haak was met de Iraanse verkiezingen, wanneer het tijd is voor concrete actie geeft links niet thuis. Terwijl tientallen Iraniërs veroordeeld worden, tekent zich een waterscheiding af in de Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In het kader van de begrotingbehandeling Buitenlandse Zaken lagen er twee moties voor. De ene motie handelde over de toetreding van Iran tot de Internationale Maritieme Organisatie. Deze internationale club houdt zich onder meer bezig met de bestrijding van de piraterij. Omdat Iran zelf niet al te fris bezig is met illegale wapentransporten leek het CDA, VVD, SGP en ChristenUnie wijs om dit te voorkomen.

De Tweede motie ging over het Iraanse Revolutionaire Gardekorps. De Amerikanen hebben dit legerkorps, dat onder meer verantwoordelijk is voor het nucleaire programma, al enige tijd op hun terreurlijst staan. Een Kamermeerderheid wil dat de Europese Unie dit ook doet.

Enfin, dinsdag werd over deze moties gestemd en beiden haalden een meerderheid. De partijen die tegenstemden? PvdA, D66, GroenLinks en de SP. Waarom zou dat zijn? Tijd voor de vrijdagmiddagdiscussie in de comments. We geven u alvast een hint: het begint met een I en eindigt op sraël.

Onderwerpen