Niet allemáál lui

import de kring 27 nov 2009 Cultuur

De nieuwste creatie van Wendy van Dijk heet Lucretia Martina, en is een ‘archetypische’ dikke, luie Antilliaanse. De hoogste baas van Curaçao is ongetwijfeld zeer ontstemd over Van Dijks programma Ushi & Dushi. Of toch niet?

Gezaghebber Liza Dindial (de ‘burgemeester’ van Curaçao) ontvangt in haar werkkamer in Willemstad. Zelf heeft ze Ushi & Dushi nog niet gezien, maar, zegt ze, ‘het speelt hier heel erg’. “Het meest opvallend is dat de persoon Martina een Surinaams accent heeft. Nou, je kunt van kilometers afstand horen wie Surinaams en wie Antilliaans is. Dat heeft een beetje geïrriteerd. En in sommige gevallen heel erg geïrriteerd.”

Een dikke negerin die ijdel en onnozel is, en je dan vooral druk maken over haar accent? “Het is ook het hele beeld dat niet klopt. U zou ook verontwaardigd zijn als wij zouden zeggen: alle Nederlanders zijn boeren. Want u komt misschien uit Amsterdam en denkt: die Limburger is de échte boer.”

Dindial herhaalt dat ze zich niet echt in de materie heeft verdiept. “Eigenlijk kan het me ook niets schelen. Maar ik vind het wel erg als men de Antilliaan verkeert portretteert door te zeggen dat we lui zijn. Want dat zijn we niet. Niet allemaal.” BG

Reageer op artikel:
Niet allemáál lui
Sluiten