Spring naar de content

Om te janken

Dijkgraaf: Blijboom, jij hebt toch een broer?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Klopt. Daar had ik vroeger... Vroeger... Ik... En dat... En dat die Dinky Toys dan tegen het plafond... Sorry, het grijpt me een beetje aan... Neem me niet kwalijk.

Dijkgraaf: Nou, dat lijkt me nou ook een beetje overdreven. Ik bedoel: die van jou deed blijkbaar iets met je speelgoedautootjes. En dat was natuurlijk in de tijd dat Nederlanders, en zeker Nederlanders die hun brood verdienden op televisie, áls er al televisie was, fatsoen hoog in het vaandel hadden staan. Die tv-persoonlijkheden zouden het niet in hun hoofd halen zich te laten inhuren door politieke partijen om aan karaktermoord te doen. En hun slachtoffers, want ze waren natuurlijk wel degelijk gelieerd aan een van de zuilen en dus schatplichtig aan subsidieverstrekkers, zouden ze in elk geval proberen op de inhoud te pakken. Zo niet de hedendaagse VARA. Die is weer helemaal terug in 1971, toen Ombudsman Marcel van Dam moedwillig De Kroon uit Dongen, een bedrijf van hardwerkende Nederlandsche eigenaren dat de priklimonade Exota op de markt bracht, kapotmaakte. En nu zijn de pijlen niet gericht op bedrijven, maar op politici.

Wouter Bos heeft natuurlijk de VARA gebeld en gezegd: "Die Wilders wordt te groot. Aanpakken!" En aangezien Geert Wilders weigert bij de VARA te verschijnen, zijn ze op zoek gegaan naar zijn zielige broertje. Ene Paul. Enfin, die Paul mocht dus bij Pauw & Witteman, toch voor de helft vroeger gerespecteerde journalisten, even komen afgeven op zijn broer. Ik moest meteen denken aan Henny Cruijff. Altijd in de schaduw van een broer die wél wat kan, dat doet de geestelijke gezondheid van een mens geen goed. To put it mildly. En zulke mensen moet je dus tegen zichzelf in bescherming nemen. Zeker als je normen en waarden hoog in het vaandel hebt staan. Verwacht jij problemen als je broer opeens opduikt in Buitenhof?


Blijboom: Exota! Dat hadden wij vroeger thuis ook. Vooral die zwarte was lekker, in tegenstelling tot die groehoehoehoe... Sorry, sorry, ik schiet vol... Sorry... Even een slokje water, dan gaat het wel weer...

Dijkgraaf: Pas maar op dat Marcel van Dam geen kogel op je glas af schiet, hahaha. Maar goed, ik vind het dus echt een grof schandaal dat Jeroen Pauw en Paul Witteman die autistische broer van Geert Wilders nodig hebben om die PVV af te zeiken. Ik bedoel: ik ken in Lemmer een oud-klasgenoot van CDA-staatssecretaris Jack de Vries. Die gaan we toch ook niet interviewen over die keer dat Jack in de klas in zijn broek heeft gepiest? En dat Jack vervolgens besloot wraak te nemen door die oud-klasgenoot, die later het leger in ging, als kanonnenvlees naar Afghanistan te sturen? Dat zou laag zijn. Dat doe je niet. Evenmin als het eerste vriendje van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos voor de camera slepen. Die dan hun liefdesleven vergelijkt met het optreden van Mei Li in de Kamer (Mei Li: min-min, zou de grote Louis van Gaal zeggen)... De VARA echter gaat geen brug te ver tegenwoordig. Het wachten is op het moment dat die buurjongen van Geert Wilders van De Wereld Draait Door via NOVA naar Pauw & Witteman gaat, om te melden dat Geert vroeger in Venlo eens in elkaar is geslagen door vijf Marokkaantjes - de oorzaak van alle ellende. Klaar met je slokje?

Blijboom: Wacht even... Begrijp je nou echt niet wat ik aan het doen ben, onrendabele?

Dijkgraaf: Ik heb werkelijk geen flauw idee.

Blijboom: Simekkeren! Te pas en te onpas en om het minste of geringste in tranen uitbarsten. Is dé trend aan het worden op televisie. Met dank aan de hogepriester van de overlopende traanbuis, Martin imek. Schijnt het goed te doen bij de vrouwtjes, dus je begrijpt dat ik driftig aan het oefenen ben. Dus elke keer als jij nu begint over mijn jeugd, mijn familie, mijn gezondheid of voor mijn part over Ajax, dan begin ik quasi-spontaan te huilen. Vind je dit geen fantastische ontwikkeling? We kunnen nu eindelijk een aloude stelling van stal halen waar met deze wetenschap geen speld tussen te krijgen is.


Dijkgraaf:En die stelling luidt?

Blijboom: De Nederlandse tv is om te janken!

Onderwerpen