Spring naar de content

Oranjehypes

Zullen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie kinderen het idyllische schiereiland Machangulo in Mozambique echt nooit meer bezoeken als ze hun villa, die momenteel in aanbouw is, straks hebben verkocht? In een brief aan minister-president Jan Peter Balkenende meldde Willem-Alexander dat hij zijn investeringen weer van de hand doet. Die brief stuurde hij pas nadat van alle kanten, tot en met de Bond van Oranjeverenigingen, forse kritiek over hem was uitgestort. 'Ik mag al niets en dit ga ik gewoon doen' veranderde in sneltreinvaart in 'Daarom hebben we besloten het huis na voltooiing te verkopen'. Wijsheid komt met de maanden, zullen we maar zeggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat neemt echter niet weg dat de prins en zijn gezin in de toekomst gewoon vakantie kunnen gaan vieren op het miljoenenresort op Machangulo. Hij kan dat bijvoorbeeld doen als gast van de nieuwe eigenaar van zijn eigen villa. Goede kans namelijk dat die nieuwe eigenaar een bekende van Willem-Alexander is uit de Europese jetset. Waarbij we ook niet mogen uitsluiten dat het bezit in de familie blijft; niets weerhoudt de prins ervan een neefje of tante die niet onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt, dit beleggingsbuitenkansje te gunnen. En een 'constructie', iets waar op paleis Noordeinde getuige enkele incidenten rond prinses Christina gretig aan wordt meegewerkt, mogen we ook nooit uitsluiten.

Als het aan koningin Beatrix ligt, zo vernamen we via het VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, was de Nederlandse bevolking overigens tamelijk onwetend gehouden over de Afrikaanse avonturen van haar oudste zoon. Dat zo'n projectontwikkelaar bij fraude betrokken zou zijn geweest, dat de boekhouding van het project niet deugde, dat er grond van de lokale bevolking zou zijn afgepikt, dat er zelfs zou zijn geschoten op de locals - dat soort informatie wordt tegenwoordig niet alleen meer dankzij die vermaledijde media, maar ook dankzij de Tweede Kamer een hype. En dat, zo meldde Beatrix de Kamerleden die bij haar op audiëntie waren, baarde haar zorgen. In gewoon Nederlands: dat heeft ze liever niet.

Geen minister-president moest vaker naar de Tweede Kamer voor debatten over de koninklijke familie dan Jan Peter Balkenende. Dat koningin Beatrix dat de Kamer verwijt en niet haar familie, geeft te denken. Het is in die zin een goede zaak dat het inmiddels afgetreden VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn uit de school klapte. Het maakt namelijk haarfijn duidelijk waar de majesteit staat: boven de realiteit.

Onderwerpen