Spring naar de content

Rita Verdonk zwijgt in alle talen

Politieke stromingen met minder dan duizend leden, zoals de PVV (die maar één lid heeft, Geert Wilders) en Trots op Nederland (TON), krijgen voortaan ook overheidssubsidie, zo is te lezen in een nog niet gepubliceerd wetsvoorstel. Maar, voor niets gaat de zon op. De partijen en stromingen moeten namelijk wel openheid geven over hun sponsoren, vanaf 750 euro per gift (nu is dat nog vanaf 4538 euro). Zowel Geert als Rita zit hier kennelijk niet op te wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De PVV, die volgens geruchten grote sommen geld krijgt van dubieuze Amerikaanse en Israëlische clubjes, is  niet van plan transparant te zijn, als het gaat om donateurs: “Dat houden we liever voor onszelf.” Ook mogen politieke partijen straks maximaal 50.000 euro aan giften ontvangen per donateur. Nu kent de wet geen maximum.

Hoe denkt mevrouw Verdonk hierover? We weten al dat Verdonk in het verleden 10.000 euro kreeg van Sylvia Tóth, 25.000 euro van Harry Mens (maar daar heeft hij spijt van), 35.000 euro van John de Mol, 50.000 euro van Nina Brink en hubby Pieter Storms, en twee keer 100.000 euro, één keer van Willem Zegwaard en één keer van Chris Thunissen. Die laatste twee namen kwamen ook al voor in de LPF-boeken. Nog een keer 100.000 euro kwam binnen uit Cyprus, via een bankconstructie.

Hoeveel leden heeft TON eigenlijk, sinds de partij in juli openstaat voor leden? Gaat Verdonk de subsidie accepteren en dus ook openheid geven in sponsoren? Hoeveel giften van boven de 4538 euro krijgt de partij? En hoeveel boven de 750 euro? En hoeveel boven de 50.000 euro?

Verdonk laat via een woordvoerder aan HP/De Tijd weten ‘geen enkel commentaar’ te willen geven. Dat belooft veel goeds over TONs openheid…