Spring naar de content

Vrouwen onder elkaar: Rita geeft Katja en Daphne nog één trap na

"De Nederlandse bevolking bestaat voor 50,5 procent uit vrouwen. In de media is slechts één op de vijf mensen aan het woord een vrouw." Het nieuwe, 105 pagina’s tellende rapport Vrouwen in de media (pdf) van Janneke Boer en Jolanda van Henningen zet in het voorwoord direct de (klagerige) toon. Gelukkig worden er behalve talloze tabellen (weinig vrouwen op de buis, inderdaad) en enquêtes (verrassend: vrouwen willen meer vrouwen op tv) ook prominente vrouwen aan het woord gelaten. Hé, daar is Rita Verdonk! Benieuwd hoe de Trotse politica haar collegaatjes een hart onder de riem steekt. Kom er maar in, Rita!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

“Je kunt ook als vrouw de top bereiken. Daar moet je gewoon voor gaan, dwars door het glazen plafond heen.” Duidelijk, Verdonk zet de zeurders meteen aan de kant.

Over Katja Schuurman en Daphne Bunskoek, presentatoren van Net 5-mislukkig De Tafel van 5, oordeelt Verdonk ongemeen hard. “Vrouwen krijgen ook kansen om zich te profileren in de media. Neem als voorbeeld het televisieprogramma De Tafel van 5, met dat initiatief hebben wij veel kapot gemaakt voor ons zelf. Het is tenenkrommend wat ik daar gezien heb. Dan is het niet gek dat zo'n programma van de buis wordt gehaald. Het effect daarvan is dat het als een boemerang weer bij ons terug komt en vrouwen op een forse achterstand zet.” 

Hoe moeten we een en ander oplossen? “Ik geloof niet in een quotum voor de media. Wat kan verbeteren is dat vrouwen onderling elkaar gaan helpen. Vrouwen zijn veelal te bescheiden om zich zelf naar voren te schuiven. Tegen bepaalde vrouwen moet je vaak zeggen; ‘Ga dat nou eens doen, dat kan je best goed!’ Op de vraag: worden vrouwen beoordeeld op hun uiterlijk? is het antwoord volmondig: ja.”

Onderwerpen