Spring naar de content

Edwin de Roy van Zuydewijn: De Plaag van Oranje

Onlangs werd bekend dat premier Jan Peter Balkenende het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de kwestie-Edwin de Roy van Zuydewijn heeft proberen te frustreren. Desondanks begint het er steeds meer op te lijken dat die laatste zijn gelijk gaat halen. Zeven vragen en antwoorden over de Plaag van Oranje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Edwin de Roy van Zuydewijn en HP/De Tijd. Hoe zat dat ook alweer?
In de serie ‘Oranjebitter’ vertelden prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn in 2003 ontluisterende anekdotes over hoe het er aan het Hof aan toegaat. Dat ging over drinkgelagen, de stiekem opgestoken middelvinger van prins Johan Friso naar het volk en de voorliefde van de Oranjes voor de muziek van René Froger. Maar vooral over de ijzige ontvangst van De Roy als burgerjongen aan het hof. Saillante details, zeker, maar verder niet erg beduidend. Gewichtiger waren de verhalen die het paar vertelde over het gelichte Sociale Dienst-dossier van De Roy en zijn correspondentie van de Belastingdienst die direct naar Paleis Noordeinde werd verstuurd.

Datzelfde jaar nog moest premier Jan Peter Balkenende publiekelijk door het stof: hij bood zijn excuses aan. Maar liefst twee overheidsdiensten, de Dienst Koninklijke- en Diplomatieke Beveiliging en de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), bleken het doopceel van De Roy te hebben gelicht. In opdracht van het Kabinet der Koningin en zónder medeweten van de premier. Die natuurlijk wel eindverantwoordelijk is voor alles wat Beatrix onderneemt.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.