Spring naar de content

Rouvoet wil begrip ‘vrijheid’ herdefiniëren, J.S. Mill niet

Ah, daar is de ChristenUnie, zoals we de ChristenUnie kennen: minister Rouvoet wil graag ‘het begrip vrijheid herdefiniëren’, want ‘Europa is toe aan een nieuw vrijheidsbegrip’. Que? Vrijheid is aan vervanging toe? De Verlichting is alweer te lang geleden? Vrijheid staat niet meer in de Van Dale? Kom er eens in Rouvoet!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Het liberale idee van vrijheid als het maximaliseren van individuele rechten leidt tot grote culturele, economische en politieke problemen. Een mens kan alleen van vrijheid genieten als hij zich niet alleen op zichzelf richt, maar gerechtigheid zoekt voor de mensen om hem heen. Dat is de blinde vlek van de hedendaagse vrijheidsopvatting.” En amen. Zo is dat: de culturele, economische en politieke problemen (GROTE problemen!) zijn allemaal de schuld van het liberalisme (“duidelijk een seculiere agenda,” aldus Rouvoet). Wij van HP/DeTijd durven best te twijfelen aan de woorden van onze Minister van Gezinszaken en belden met de bekende filosoof John Stuart Mill. Die heeft namelijk veel verstand van vrijheid.

Meneer Mill, de ChristenUnie wil het begrip vrijheid herdefiniëren. Moet dat?
“De definitie van vrijheid die ik ooit heb gegeven, lijkt mij toch duidelijk zat: het individu moet vrij kunnen zijn om te doen wat het wil, zolang andere individuen daar geen hinder of schade van ondervinden. Simpeler kan het toch niet?”

Toch wil onze minister Rouvoet zich graag bemoeien met wat individuele burgers moeten vinden.
“Dat is raar: de overheid zou zich juist zo min mogelijk met burgers moeten bemoeien. Burgers zijn namelijk rationeel en verstandig genoeg om hun eigen keuzes te maken. De enige reden waarom een overheid zich met burgers zou moeten bemoeien is om de maatschappij als geheel te beschermen: alleen als het écht niet anders kan.”

De ‘hedendaagse vrijheidsopvatting heeft een blinde vlek’ voor ‘de gerechtigheid van de mensen om zich heen’, zegt minister Rouvoet.
“Tsja. Dat zal dan te maken hebben met het feit dat ‘de mensen om ons heen’ überhaupt te weinig ruimte krijgen van minister Rouvoet om zichzelf te kunnen ontplooien. Het is sowieso al wonderlijk dat jullie in 2009 nog steeds ministers hebben die menen zich te moeten bemoeien met hoe burgers handelen of moeten denken.”

Rouvoet zou dus zijn mond moeten houden?
“Nee! Ik ben een absoluut voorstander van de vrije meningsuiting. Iedereen moet kunnen geloven en zeggen wat hij of zij wil, en iedereen moet gehoord kunnen worden. Met iedereen bedoel ik ook écht iedereen, hoe immoreel of abject een mening ook mag lijken. Hopelijk geldt dat principe in 2009 ook nog. Ik mag toch hopelijk wel aannemen dat deze minister Rouvoet de vrijheid van meningsuiting gewoon hoog in het vaandel heeft staan?”

Onderwerpen