Spring naar de content

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Plegen vrouwen overspel omdat ze gefrustreerd zijn in de romantische liefde en blijven hunkeren naar de ware? Vroeger misschien. Tegenwoordig is het, net als voor de man, een spannend spel dat goed is voor je ego. En de relatie die je al hebt, krijgt er juist een impuls door. “Mensen, doe niet zo ingewikkeld. Lééf, in godsnaam.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Waarom gaan vrouwen eigenlijk vreemd? Waarom mannen het doen, probeerden we afgelopen zomer uit de doeken te doen in HP/De Tijd (Overspel, 31 juli). “Het is vergelijkbaar misschien met de eerste keer dat je als jongen iets jatte uit de V&D, die spanning,” verwoordde een van de mannen zijn uiteindelijk betrekkelijk onschuldige drang naar avontuur in een verder evenwichtig en tevreden leven. Maar zou dat voor vrouwen ook zo kunnen zijn? Het leek me onwaarschijnlijk. In de vlotte-vrouwenblaadjes wordt vreemdgaan meestal geduid als een ontsporing die het gevolg is van een haperende relatie. ‘Mijn man praat niet meer met mij,’ sipte Anja, en ze schaakte zijn beste vriend die haar ‘zo goed begreep’. En daarnaast worden vrouwen die er een intens en gevarieerd seksleven op nahouden, in brede lagen van de maatschappij nog altijd gezien als nymfomanen, ‘bitches’ of ‘afgelikte boterhammen’.

Maar toen ik erop begon te letten, bleken er wel degelijk overspel plegende vrouwen te zijn die de stereotypen tarten. En sterker nog, ze bleken gewoon om mij heen te verkeren. Op het schoolplein, aan tafel bij de dispuutgenootjes van mijn eega, onder mijn tennisvriendinnen. Met drie van hen was de verstandhouding dermate vertrouwd, dat ze bereid waren mij, op voorwaarde van anonimiteit, een inkijkje te geven in hun goeddeels verborgen liefdesleven.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen