Spring naar de content

Kristallnacht in Buitenveldert

Gemoedelijk, welhaast gezapig is de sfeer te noemen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Die rust werd afgelopen weekend echter ruw verstoord. "Kristallnacht Buitenveldert," kopte Revu-misdaadjournalist Stan de Jong op zijn weblog. Wat was er aan de hand? Was er sprake van willekeurige agressie tegen joden zoals op 10 november 1938 in Duitsland?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Wat had De Jong meegemaakt? "Ik zat thuis toen ik werd opgeschrikt door geschreeuw en gebonk. Het waren op z'n minst drie Marokkaanse jongeren die op een buitengewoon agressieve manier bij de koosjere kruidenier op de ramen aan het slaan waren. Dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, want zoiets komt niet uit de lucht vallen."

Hoezo? "Nou, in Het Parool heeft in november in een reportage gestaan dat er bij de orthodox-joodse school Cheider in Buitenveldert continu camerabeveiliging nodig is en er beveiliging rondloopt. Daarnaast wordt geadviseerd om een pet over het keppeltje te dragen. De zegslieden draaiden er volgens Het Parool niet omheen: de agressie komt altijd van jonge moslims. Ik heb nog nooit antisemitische dingen gezien, vandaar dat ik er zo van schrok. Mijn eerste associatie was: Kristallnacht. Toch is het daarmee niet vergelijkbaar, qua omvang. Achteraf had ik het niet zo moeten doen. Met name omdat het mensen meer angst kan inboezemen dan gerechtvaardigd is."

De Jong had achteraf ook andere passages liever iets 'rustiger opgeschreven'. Zoals de volgende: "...en zag nu duidelijk hoe de Marokkanen bij de kosjere Joodse kruidenierszaak stonden en tegen de ramen bonkten. Daarbij kreten slakend die ik niet kon verstaan. Ik zou dus liegen als ik zou zeggen dat ik ze hoorde schreeuwen 'Joden moeten we doden', maar ik voelde wel dat ze dit BEDOELDEN. De Marokkanen waren aan 't provoceren. Want - dat kon ik duidelijk zien - ze keken van: HOREN jullie ons, buurtbewoners, we maken hier een STATEMENT." De Jong belooft later op zijn tekst terug te komen.

Maar hoe zit het nu met de jodenhaat in Buitenveldert? Elise Friedman van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet geen direct verband met de Kristallnacht. "Ik kan niet zeggen dat specifiek joodse winkels doelwit zijn. Er zijn meer winkels - ook niet-joodse - die door hangjongeren worden belaagd."


De Jong houdt het overigens niet bij commentaar leveren langs de zijlijn. Op zijn site prijkt namelijk een idee voor een eigen partij, de Radicaal Progressief Rechtse Partij. Hoe zit dat nu? "Ik heb een keer een verhaal geschreven waarin ik heb uitgelegd waar ik voor sta: rechts, liberaal en vrijdenkend. Qua migratie en ten aanzien van het koningshuis, de gekozen burgemeester en de halvering van het ambtenarenapparaat. Ik kan niets uitsluiten voor de toekomst, maar ik ben op dit moment nog gewoon journalist."

Onderwerpen