Spring naar de content

Megaconcert met ruw randje

Spelen voor een uitzinnige mensenmassa in de Londen- se O2 Arena: het is voor sommigen een droom, voor anderen een nachtmerrie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een band die dit soort megaruimtes kan vullen met betalende bezoekers kan niet hoger meer stijgen, maar er hangt, zoals altijd, een prijskaartje aan die roem. Bands die de stap van club naar stadion maken, verliezen hun geloofwaardigheid: muziek die zo veel mensen aantrekt, kan niet goed zijn – zo luidt althans een arbitrair adagium.

De Amerikaanse rockband Kings of Leon liep ook tegen dit vooroordeel aan. Aan het begin van het millennium werden de drie broers en de volle neef van dit familiebandje uit Tennessee als vorsten onthaald als de zuidelijke variant van de New Yorkse Strokes, de band die werd gehypt als de redding van de rock-‘n-roll. Hoewel Kings of Leon na vier albums duidelijk een eigen stijl en geluid heeft ontwikkeld, bleef het Strokes-fundament intact: pakkende, originele gitaar- en basriffs die als een intelligente legpuzzel in elkaar passen.

Zo blijft ook, zo horen en zien we op de dvd Live at the O2 London, England, het repertoire van de Kings of Leon recht overeind tijdens zo’n vermaledijd megaconcert. Studio-albums als Only by the Night en Because of the Times hadden al een lekkere live feel, en dat ruwe randje wordt tijdens dit indringend gefilmde concert alleen nog maar verscherpt.

Onderwerpen