De goeroe van Geert Wilders

Arthur Legger 9 dec 2009 Politiek

Waardoor laat Geert Wilders zich nu echt inspireren? Niet door zijn Indische achtergrond of zijn jeugdvakanties in Israël. Maar wel door de Deense Volkspartij die in Denemarken sinds 2001 een sleutelpositie inneemt. En vooral ook door Lars Hedegaard, de Deense oprichter van de Free Press Society, die fondsen werft voor Wilders. ‘Onze opvattingen komen volledig overeen.’

Zo origineel was Geert Wilders niet met zijn ‘kopvoddentax’. De belastingmaatregel die hij tijdens de algemene beschouwingen in september voorstelde, werd in de Nederlandse politiek en pers algemeen beschouwd als een misser, een spontane blooper waarschijnlijk, waarmee de PVV-leider dan toch echt z’n hand overspeelde. Maar een klein half jaar eerder had hij zijn actie al besproken met diverse rechts-nationalistische activisten van de Deense denktank Free Press Society. Wilders sprak met de Noorse activiste en feministe Hege Storhaug, die al langer pleit voor belasting op het dragen van de ‘seksistische hoofddoek’. En Wilders liet zich inspireren door de verhalen Rachel Adelberg, een strijdbare verpleegster die de hijab letterlijk ‘een vod van een politiek-religieuze vlag voor op je kop’ noem, en die met succes vecht tegen de ‘halal-isering’ van het eten in ziekenhuizen in Odense, Denemarkens tweede stad.

In Denemarken zijn ze al een stuk verder dan in Nederland. Daar dicteert reeds sinds 2000 een geoliede machine van rechts-nationalistische kopstukken de media en politiek, en wordt overwinning op overwinning behaald. In Nederland is de Partij Voor de Vrijheid toch nog altijd het vehikel van één man. Maar de PVV-leider leert snel en sinds medio vorig jaar is hij zijn partij in hoog tempo aan het omvormen naar het voorbeeld van de Deense Volkspartij. Wilders overlegt bij zijn regelmatige bezoeken aan Kopenhagen vooral met de ideoloog van de Deense en internationale beweging voor de vrijheid, Lars Hedegaard.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
De goeroe van Geert Wilders
Sluiten