Spring naar de content

‘Vleesloze dag levert niets op’

De Tweede Kamer zette deze week een stap op het gebied van vlees eten. Of eigenlijk: geen vlees eten. Daar werd namelijk dinsdag een motie aangenomen die minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) opdracht geeft een campagne te starten die voorlichting geeft over de gevolgen van vlees eten. Er werd zelfs gepleit voor een vleesloze dag. Maar gaat dat wat opleveren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Aanleiding voor de motie van GroenLinks was het rapport van vorig jaar van Blonk Milieu Advies uit Gouda dat concludeerde dat de vleesproductie ‘een substantiële bijdrage aan het broeikaseffect’ levert. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi pleitte voor de nieuwe campagne omdat de Vleeswijzer, een initiatief van Varkens in Nood, volgens Verburg niet voldoet op het gebied van voorlichting. Waar ze gelijk in heeft, want het interesseert verslaggever dezes namelijk niet zoveel dat ‘varkens dromen’ en dat de cabaretier Dolf Jansen al negen jaar geen vlees meer eet en dat zijn prestaties desondanks ‘niet achteruit zijn gegaan’. Enfin, meer kritiek op de Vleeswijzer vindt u hier.

Maar nu er steeds meer stemmen opgaan voor een vleesloze dag (een CDA-Kamerlid merkte gisteren snedig op dat rooms-katholieken al honderden jaren een vleesloze dag kennen; de vrijdag ) is het de vraag of dat in Nederland wat gaat uithalen.

Erik de Jonge, woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en eieren (PVE), zet daar zijn vraagtekens bij. “Uit datzelfde onderzoek van Blonk blijkt dat een jaar lang één dag geen vlees eten in Nederland leidt tot een broeikasgas reductie van 0,4 procent.” Volgens De Jonge kan de overheid de zaak beter wat globaler aanschouwen: “China en India zijn economieën in opkomst. De mensen hebben daar meer geld en dat betekent dat de vleesconsumptie omhoog gaat. Misschien is het een idee om te kijken of de productie van vlees óók daar duurzamer kan worden.” Daarnaast hebben alle betrokken partijen in Nederland al in de zomer van 2008 het convenant schoon en zuinig getekend dat moet leiden tot een onder meer duurzamere veeteelt. Daarnaast benadrukt De Jonge dat de vleesconsumptie in Nederland al jaren gelijk is gebleven en momenteel zelf ‘licht daalt’.

De vraag is nu dus of een vleesloze dag in Nederland nou wel zoveel oplevert. Hoe dan ook, een recept voor vleesloze pasta van de minister van Financiën vindt u hier.

Onderwerpen