Spring naar de content

Win een huisdier bij de NCRV!

Bij het NCRV-kinderprogramma [email protected] kun je een huisdier winnen. Dat is natuurlijk zéér tegen de zin van de Partij voor de Dieren die daar Kamervragen over heeft gesteld. Komt nog bij dat het niet mag van de wet. Wat is er aan de hand? “Hij komt jouw kant op in een enveloppe.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

[email protected] is het jeugdblok van de Publieke Omroep waar [email protected] weer een onderdeel van is. Het is mogelijk voor kinderen om zich via de website van het programma op te geven voor Dier or no dier. Ze kunnen daar een huisdier naar keuze invullen en maken kans tijdens de uitzending gebeld te worden. De kinderen mogen dan raden achter welk luikje het dier zich bevindt. In de meest recente aflevering ging er een dwerghamster uit. Waar één van de presentatoren snedig aan toevoegde: “Hij komt jouw kant op in een enveloppe.” Tja.

Volgens de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren is het echter verboden ‘dieren als prijs, beloning of gift uit te reiken’. Reden genoeg voor Marianne Thieme om Kamervragen te stellen. Zij vindt dat er ‘een verkeerd signaal uitgaat naar kinderen van het verloten van huisdieren’. Daarnaast vindt de Partij voor de Dieren-voorvrouw dat het verloten van dieren niet past ‘in de taakstelling van de Publieke Omroep’.

HP/De Tijd belde met Marlou Wens, eindredacteur van [email protected] Volgens haar ligt de zaak genuanceerder. “We zijn op het idee van Dier or no Dier gekomen door de overvolle asielen. Die hebben veel moeite met het herplaatsen van dieren en wij wilden ze graag een handje helpen. Voordat een kind bij ons in de uitzending zit hebben wij al contact met de ouders gehad en gekeken of ze ervaring hebben met huisdieren en of het een goed tehuis voor het diertje in kwestie is.”

Het is volgens Wens ook niet zo dat kinderen een willekeurig huisdier kunnen winnen. “Wij werken samen met Het Knagertje in Den Haag. Het zijn dus alleen knaagdieren die herplaatst worden. Denk aan Russische dwerghamsters, cavia’s en konijnen.” Wens voegt daar aan toe dat het programma is besproken met de Dierenbescherming en dat die geen beletselen zagen. Het is nu aan minister Gerda Verburg (CDA) van Landbouw om te kijken of dat echt zo is. In de komende aflevering valt er een kerstkonijn te winnen. Reactie van de nog steeds snedige presentator: “Oh, lekker!”

UPDATE, 15.55 uur – De Partij voor de Dieren laat in een reactie op bovenstaande weten: “De Partij voor de Dieren vindt dat met een programma als Dier or No Dier een impulsaanschaf van huisdieren onwenselijk wordt bevorderd. De omroep stuurt op deze manier een verkeerd signaal uit naar kinderen over het aanschaffen van een huisdier. Kinderen die een huisdier willen aanschaffen moeten samen met hun opvoeders op een educatieve manier worden voorgelicht over wat het aanschaffen en onderhouden van een huisdier inhoudt. Een huisdier moet niet door middel van een verloting bij een gezin worden geplaatst.”