Magistraal en onverslijtbaar

import muziek 11 dec 2009 Cultuur

Ondanks zijn imposante carrière is het fenomeen Neil Young door de jaren heen toch een beetje een acquired taste gebleven. Zijn jengelende hoge stem, voortdurend en lang niet altijd succesvol op zoek naar de juiste toonhoogte, verdoezelt vaak de magische melodieën die deze unieke singer-songwriter uit zijn strot perst. Soms is er zelfs een coverversie voor nodig om de schoonheid van zijn werk aan de oppervlakte te krijgen. Zo ruimde gitarist Bill Frisell op zijn Nashville-album een plaatsje in voor One of These Days en zong Cassandra Wilson een betoverende versie van Harvest Moon.

Het is geen toeval dat we juist deze twee nummers noemen. Nadat eerder dit jaar de omvangrijke box Neil Young Archives vol. 1 verscheen, verrast de oude hippie nu met de cd Dreamin’ Man Live ’92, een album met solo-opnamen van alle songs – zij het in een andere volgorde – die op het Harvest Moon-album staan.

Tijdens de Harvest Moon-promotietournee begeleidde Young zichzelf op gitaar, banjo, piano en mondharmonica, en de directheid van de opnamen doet het ietwat gladjes geproduceerde originele studioalbum verbleken. Dreamin’ Man Live ’92 laat horen wat een magistrale performer Young is: zijn charisma maakt een tijdreis van bijna twintig jaar en grijpt de luisteraar met een digitale geluidsdrager als doorgeefluik alsnog heftig bij de strot.

1 No Surrender (-) – Kane

2 This Is It (1) – Michael Jackson

3 Smoke (-) – Lisa Lois

4 For Bitter Or Worse (4) – Anouk

5 Crazy Love (2) – Michael Bublé

6 Reality Killed The Video Star (3) – Robbie Williams

7 An Evening with Il Divo (-) – Il Divo

8 Up To Now (5) – Snow Patrol

9 The Fall (7) – Norah Jones

10 Battle Studies (6) – John Mayer

Reageer op artikel:
Magistraal en onverslijtbaar
Sluiten