Spring naar de content

Scherpe dingen

Opmerkelijk verhaal op Twitter afgelopen vrijdag. NRC Handelsblad-correspondente Marcia Luyten deelde de volgende boodschap met de wereld: “Onbestaanbaar: Buitenlandse Zaken ontslaat mijn partner na mijn stukken in NRC over ontwikkelingssamenwerking.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Luyten woont in Kampala (Oeganda), waar haar man op de ambassade werkzaam is als macro-econoom. Een kritisch artikel in NRC over het nut van ontwikkelingshulp zou de doorslag hebben gegeven. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is de aantijging ‘onzin’. De excellentie twittert: “Zijn tijdelijk contract loopt in september af, kunnen vanwege bezuinigingen bijna nergens worden verlengd.”

In een interview met opinieweb- site Joop.nl zegt Luyten: “Mijn partner zag al problemen aankomen met dat artikel. Daarom heb ik het twee weken geleden op het laatste moment teruggetrokken en er alle scherpe dingen uit gehaald. Vorige week is het alsnog geplaatst in mildere vorm.”

Pardon: ‘en er alle scherpe dingen uit gehaald’? Dat riekt naar zelfcensuur van de journaliste.

O jee, verliest zij nu óók haar baan? “Ze heeft geen baan, maar is freelancer,” laat hoofdredactrice Birgit Donker weten. “Maar Marcia mag uiteráárd blijven.” Ze verwijst ons door naar adjunct Hans Steketee.

Die zegt: “Ik vond het een goed stuk. De eerste versie is niet meegegaan, en toen is later een tweede versie geplaatst. Dat gebeurt zo vaak. De eerste versie hebben wij hier niet gezien.”

Is hij benieuwd naar Luytens oorspronkelijke artikel mét scherpe randjes? “Nee, eigenlijk niet.” BP/NS

Onderwerpen