Spring naar de content

Tegeltjes- wijsheden

Op 31-jarige leeftijd een album uitbrengen met de topzware titel Phrazes for the Young is op zijn zachtst gezegd een tikkeltje pretentieus. Maar als na het openslaan van het fraaie digipack blijkt dat de voormalige Strokes-zanger Julian Casablancas letterlijk acht moralistische spreuken voor de jeugd heeft bedacht, dan kun je nog maar twee dingen doen: overgeven of hartelijk lachen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Die laatste optie lijkt nog de verstandigste. Casablancas schreef per slot van rekening alle stukken van Is This It, een van de beste, zo niet hét beste rockalbum van het eerste decennium van dit nieuwe millennium. Wat we aan moeten met tegeltjeswijsheden als ‘Anger is weakness, patience is strength’ (het motto van de openingstrack Out of the Blue) of ‘Being nice is most important when others are not’ (4 chords of the Apocalypse) is echter een tweede vraag. Muzikaal maakt Casablancas het ons ook al niet makkelijk. Waar hij met The Strokes grossierde in uitgekiende Lo-Fi rock-‘n-roll, knutselde hij de nummers dit keer in elkaar achter zijn computer. Die klinken vaak alsof Cor Stein met een op hol geslagen ritmebox een lsd-trip achter het theaterorgel beleeft – en ja, dat is even knullig als weird.

Maar intrigerend is het allemaal wel. En als de muziek van deze larmoyante moraalridder door echte muzikanten uitgevoerd zou worden, dan zou er best weleens een avant-gardistisch meesterwerkje kunnen ontstaan.

Onderwerpen