Spring naar de content

Terug naar Witteveen

Ooit behoorde het grote Amsterdamse café-restaurant Witteveen tot het handjevol ouderwetse adressen dat louter nog bestond dankzij de melancholie van de klandizie. Het interieur stamde uit de jaren dertig, de obers droegen klassieke giletjes en er werd erbarmelijk gekookt. Die situatie is bij verschillende andere klassiekers in de loop der decennia rechtgetrokken (De Oesterbar, Bodega Keyzer), maar nadat het 'oude' Witteveen gesneefd was, bleef het adres lange tijd een beurse plek aan de Ceintuurbaan. Een van de allerberoerdste Mexicaanse restaurants van een Brabantse keten streek er neer, om opgevolgd te worden door een, zo mogelijk nog erbarmelijker, onbeperkt-wokdrama. Er was sprake van een culinaire Plaats Delict.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar nu heeft het Supper Club-concern zich over het etablissement ontfermd, en dat is alleen al in esthetisch opzicht verheugend, want de ontwerpers van Concrete hebben er een bijzonder adres van gemaakt. De ruimte is opgefrist met witte metro-tegels achter een lange tafel met comfortabele Eames-stoelen. Aan de andere kant van de grote centrale bar staan chesterfield banken tegen onbewerkt hout. Achter in de zaak is links een half open keuken, een lounge met een open haard, een kinderkamer met televisies en een wijnbar. 'Sherry mag weer', staat er op de zwarte muur van de wijnbar gekrijt. En slakken ook, lezen we op de kaart, die is vervat in een A3-placemat.

Er kan vanaf 's morgens negen uur al gegeten worden (ontbijtmenu, wentelteefjes, spiegeleieren), daarna komen de broodjes, de borrelgarnituren, de salades, pizza's, hamburgers en wisselende 'daghap' van €13,50, die op zondag uit hamburgers en pannekoeken voor ouders en kinderen bestaat.

Op deze woensdagavond, op de derde dag van de heropening, eten we à la carte. De rechterkolom van de placemat vermeldt naast de al genoemde slakken (€6,50) ook een ouderwetse combi van paling, zalm, garnalen en toast (€11), steak tartare (€8,50), oesters (€2 per stuk) en 'champignons de Dordogne'. Dat laatste is een claim to fame (en uitvinding) van De Echoput te Hoog Soeren waar je in de Dordogne zelf overigens vergeefs naar zult zoeken. Er zijn nog wat aanloopfoutjes. Zoals de toast bij de hiervoor genoemde combi, die uit eenzijdig gegrild witbrood bestaat en pas op verzoek aangeleverd wordt, en de als meunière aangekondigde sliptongetjes (€17,50), die baden in de boter. Maar de intenties zijn heel goed, zoals de onberispelijke entrecte béarnaise (€17) - die je in deze setting als een signature dish mag zien - met puike frieten en lekkere groenten (haricots verts en oerwortel). Op de chesterfieldbanken eet het minder comfortabel dan aan de tafels aan de andere kant van de bar. De in een glas geserveerde rijstcrème met caramel en vijgen (€7) kon ons hart niet stelen, maar de corebusiness van Witteveen deugt eindelijk weer, en dat is heel goed nieuws. RH


Witteveen, Ceintuurbaan 256-260.

Amsterdam. Tel. 020-3446406.

Onderwerpen