Spring naar de content

De Chinezen komen. Met 7,2 miljard euro

Dat was even schrikken eind september. Toen kopte het Duitse Handelsblatt: “China trekt het politieke chequeboek.” Chinese bedrijven zouden al langere tijd niet alleen investeren in Europa, maar ook politieke macht willen kopen. Hoe zit dat in Nederland?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

China is flink aan de weg aan het timmeren in Europa. Het land heeft in vijf jaar tijd (tussen 2003 en 2008) voor zo’n 7,2 miljard euro geïnvesteerd in landen in de Europese Unie. In Duitsland wordt veel geïnvesteerd in de machine-industrie, in Groot-Brittannië in de automobielindustrie, en in Italië in design. In Frankrijk opereert een aantal Chinese bedrijven in de telecommunicatie.

Volgens het Handelsblatt zou China politieke invloed kopen door met name te beleggen in grote infrastructurele projecten. Omdat deze waardevolle projecten belangrijk zijn voor de betrokken landen, zo stelt het Handelsblatt, zouden zij eerder bereid zijn hun stellingname in de kwestie Taiwan aan te passen. Reden genoeg voor de PVV om Kamervragen te stellen. Want is dit niet gewoon ‘Chinees neokolonialisme in Europa’?

Dat valt dus wel mee volgens minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). Hij stelt dat de publieke belangen in Nederland, ‘ook als publieke investeerders wel vanuit politieke motieven zouden handelen’, afdoende gewaarborgd zijn door middel van sectorspecifieke wet- en regelgeving.

Maar hoeveel hebben de Chinezen inmiddels in Nederland geïnvesteerd? In diezelfde vijf jaar heeft China voor 370 miljoen euro aan directe investeringen in Nederland gepleegd. En dat geld is niet naar de Chinese restaurants gegaan maar met name naar telecommunicatie, logistiek en transport en automotives. Recentelijk investeert China ook technologie/kennis op het gebied van duurzame energie. Is er dus sprake van Chinees neokolonialisme? Volgens Bos niet: “Buitenlandse investeringen zijn zeer belangrijk voor Nederland.”