Spring naar de content

Frits Barend: ‘Fons van Westerloo liegt’

Over de doden niets dan goeds, zelfs als je de overleden persoon verachtte. En als het publicitair handig uitkomt switch je toch gewoon van haat naar liefde? Dat deed Frits Barend namelijk na de dood van Theo van Gogh, althans volgens zijn oud-werkgever Fons van Westerloo. Barend probeerde de komst van Theo van Gogh naar RTL tegen te houden door te dreigen met vertrek. Toen Van Gogh overleed zag Van Westerloo Barend ineens aansluiten bij de stoet rouwenden. “Aantoonbare leugens,” zegt Barend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meneer Barend, u probeerde de komst van Theo van Gogh te dwarsbomen?
“Ach gos, is hij dit fabeltje alweer aan het verkondigen, dat deed hij een paar jaar geleden ook al.”

Uw dreigementen hebben geen effect gesorteerd.
“Nu zegt hij ‘maar ik heb me niet laten weerhouden. Ik heb voet bij stuk gehouden, kijk eens wat een held ik ben’. Nou wat een held hé!”

U vond Van Gogh een antisemiet en Van Westerloo zou als zoon van een ware verzetsheld nooit een podium verlenen aan een jodenhater.
“Ach, wat een zielig verhaal. Het is volledig uit de duim gezogen. Ik hoorde het eerder via een vriend van Theo van Gogh; die wist ook dat het niet waar was. Hij zei dat Van Westerloo maar wat riep. Van Gogh had gewoon een keer per week dat programma bij RTL, daar bemoeide ik me verder niet mee.”

U sloot ook aan in de rij om mee te rouwen.
“Ik ben de laatste die die dat zou doen. Dat is aantoonbaar gelogen.”

Waarom zegt Van Westerloo dit allemaal?
“Dat is mijn probleem niet. Als hij dat leuk vindt, moet hij dat doen. Ik heb geleerd daar boven te staan. Dat kan mij verder weinig schelen.”

U was geen maatjes met Van Gogh, toch?
“We waren geen vrienden van elkaar, dat is geen geheim, maar hij mocht schrijven wat hij wilde. Ik hoorde altijd van zijn vrienden dat Theo het frustrerend vond dat ik nooit op zijn verhalen heb gereageerd.”

UPDATE – Barend belt HP/De Tijd op en verbindt ons door met Theodor Holman, vriend van Theo van Gogh. Holman zegt: “Er was een geschil tussen AT5 en RTL, daarom ging het programma niet direct naar RTL. Ik heb van Theo nooit gehoord dat Barend hem tegen wilde houden. Als dat wel het geval was, had Theo natuurlijk woedend de media opgezocht.”