HP/De Tijd verslaat VN én Elsevier

niek stolker 14 dec 2009 Cultuur

HP/De Tijd is zaterdag de officieuze winnaar geworden van het opiniebladenzaalvoetbaltoernooi. In een volgepakte Sporthallen-Zuid te Amsterdam versloeg HP de collega’s van Vrij Nederland en Elsevier.

Vrij Nederland pakte alleen tegen de kameraden van De Groene Amsterdammer een puntje. VN viel verbeten aan via de linkerflank, tegenstanders daarbij geregeld op nietsontziende wijze onderuit schoffelend. Als een opponent eens een duw terug gaf, hieven de VN’ers terstond het vermanende vingertje. Hun roerganger Robert van de Griend bestond het zelfs de arbiter enkele ernstige verwensingen naar het hoofd te slingeren. En dat terwijl Van de Griends tien weken oude zoontje vanaf de tribune toekeek.

Elsevier speelde conservatief en verdedigend, maar bracht, verrassend progressief, wel de enige vrouwelijke deelnemer in het veld. Het mocht niet baten. HP/De Tijd bewees andermaal dat de ruimte doorgaans in het midden ligt, en strafte de behoudende speelwijze van Elsevier genadeloos af: 2-1.

Deze twee overwinningen leverden helaas niet de toernooiwinst op. Die ging naar NRC Handelsblad. Dat is toch geen opinieblad? Inderdaad, en wat de krant, die uit haar gigantische redactie uiteraard eenvoudig een team topfitte jongeren had kunnen samenstellen, op het toernooi te zoeken had, was dan ook niet geheel duidelijk. De NRC versloeg in de finale De Groene Amsterdammer.

Is De Groene dan niet de officieuze winnaar? Neen, want bij De Groene voetbalden nauwelijks schrijvende redacteuren mee. De spelers waren vooral logistieke- en marketingtypes (waaronder nogal wat aan lager wal geraakte oud-hockeyers) en idealistische stagiairs.

NRC-captain Bas Blokker bood aan om het opiniebladentoernooi van 2010 te organiseren. Zeer genereus, maar de NRC mag alleen weer meedoen als het zijn opiniemakers afvaardigt. Met Jan Blokker en Aaf Brandt Corstius binnen de lijnen, zal het nog een hele toer worden om te titel te prolongeren.

Reageer op artikel:
HP/De Tijd verslaat VN én Elsevier
Sluiten