Spring naar de content

Dominique Weesie: ‘Ik vind Francisco van Jole een ongelooflijke engerd’

Hij begon zes jaar geleden voor de gein met de website GeenStijl. En maakte er een megasucces van. Vorig jaar, vlak voor kerst, vond hij het tijd om weer eens echt aan de boom te schudden. Spontaan riep hij: we beginnen een publieke omroep. En onlangs kreeg PowNed inderdaad een licentie voor vijf jaar. Wie is hij, deze Dominique Weesie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat kenmerkt GeenStijl?
“We zijn anarchisten. Vrijgevochten. Er is nu een jongen van de Telegraaf Media Groep een opvolger voor mij aan het zoeken en die zegt het ook: het is een rare club. Waarvoor het lastig mensen zoeken is. Want we moeten goede journalisten hebben, maar zodra ze hier zitten, moeten ze eigenlijk al hun journalistieke principes meteen weer overboord gooien. En je moet zorgen dat je in heel korte stukjes toch iets weet te raken. Of dat nou woede is, of enorme lol, maakt niet uit, maar het moet echt onderscheidend zijn.”

Een stelletje psychopaten met een zieke geest?
“Dat schreef de vorige hoofdredacteur van HP/De Tijd, Henk Steenhuis, haha. Die zin gebruik ik nog heel veel in presentaties. Want dat soort dingen horen we graag. Het is duidelijk een uitspraak van iemand die de slag heeft gemist. En nu doet ie zelf iets op internet, toch? Dan zit-ie de buitenlandse kranten te lezen ofzo? Boeien.”

Herkent u ook niets in dat ‘zieke geest’?
“Nee. Je moet berekenend zijn. Wij zijn de Hans Klok van het internet. Niets is wat het lijkt.”

Mijn voorganger is niet uw enige criticaster. Francisco van Jole, in de jaren negentig dé internetexpert van Nederland, noemde u een slijmerige figuur.
“Als ik over hem iets zeg, is het wel wat het lijkt. Ik vind hem een ongelooflijke engerd.”

Wat heeft hij u misdaan?
“Kijk, wij drijven de spot met mensen. En je kan het met ons eens zijn of niet, maar dat is wat we doen. We hoeven het niet eens zelf eens te zijn met wat we doen. Maar mensen die dat niet inzien, die vind ik een beetje bekrompen. En de keizer van de bekrompenheid, dat is Van Jole. Altijd dat opgeheven vingertje. Die man is echt ouderwets eng links.”

U laat het klinken alsof de man een gevaar voor de samenleving is.
“Ik heb hem nog nooit zien lachen. Ik vind het allemaal prima wat hij doet, prima dat hij overal in de Hilversumse kaartenbak is gekomen, dat is allemaal fantastisch voor hem. Maar jongens, een béétje humor en af en toe de boel een béétje kunnen relativeren, is dat nou echt te veel gevraagd? Nee, we móeten allemaal tofu eten en we móeten allemaal naar Obama Live kijken en we móeten dit en we móeten dat… Ik weet het niet. Iets zegt me dat die man een heel duistere kant heeft.”

Hij is een Rotterdammer.
“Een schande voor de stad. Dat zo’n gast bij Pauw & Witteman zegt: ik lees de Volkskrant niet om meningen van de VVD te lezen, ik wil eigenlijk alleen mijn eigen mening lezen. Dan denk ik: ja joh, ga lekker in Noord-Korea wonen ofzo.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.