Spring naar de content

Frits Bolkestein fileert Geert Wilders

Als eerste president van de Europese Unie is Herman van Rompuy niet gek, maar zijn functie zorgt voor nog meer bureaucratie. De EU is eigenlijk al te groot en moet niet uitbreiden. En als Wilders daadwerkelijk wil regeren, zullen zijn plannen niet meer dan ijdel gezwets blijken. Oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein fileert Europa, Nederland en Geert Wilders. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Volgt u de vaderlandse politiek nog?
“Zijdelings.”

Maar u heeft vast een oordeel over de politieke toekomst van Geert Wilders.
“Mij dunkt dat hij niets gaat bereiken. Ja, hij wint zetels, maar hij zal niet deelnemen aan een regering. De VVD wil niet met hem, de PvdA al helemaal niet, en van het CDA krijg ik geen hoogte, maar ongetwijfeld staan ze daar ook niet te popelen. En wat wil hij zelf: regeren of in de Kamer blijven? Waar streeft hij naar inhóudelijk? Hij verzint steeds iets, zoals met die kopvoddentaks, wat een schunnig voorstel was.”

Wilders is een gewiekste politicus. Die wint straks en blijft veilig in de Kamer van waaruit hij eventuele PVV-bewindslieden kan aansturen.
“Dat zou kunnen, en in zekere zin is het ook jammer dat niemand met hem wil regeren, want dat is wel de enige wijze om hem te ontmaskeren. Jörg Haider in Oostenrijk had destijds de ÖVP gekaapt, om welke reden ik hem trouwens als president van de Liberale Internationale heb verstoten, waarna hij is gaan regeren met de Zwarten, de conservatieven. Tot ergernis van velen in Europa deed hij geregeld van zich spreken. Maar het aardige was dat hij in die rol van minister moest laten zien wat hij kon, en dat was niet zoveel.”

Als Wilders wil regeren, dan zal hij ervoor zorgen dat hij niet in die valkuil trapt.
“Als hij daadwerkelijk wil regeren, dan zullen al zijn plannen, die rukwinden, neerslaan op papier. Het zal niet meer dan ijdel gezwets blijken te zijn. Dus als hij het werkelijk meent, dan moet hij iets veranderen aan zijn hele manier van doen. Aan zijn boodschap, als die er al is.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.