Spring naar de content

Beste Marcel Bruijns,

Het is daarboven vast sensationeel! Eindelijk terug in de tijd. Want Onze Lieve Heer zette jou eigenlijk een eeuw te laat op aarde. Je zou bijvoorbeeld een perfecte ontdekkingsreiziger zijn geweest – voortploeterend langs berg en dal tot aan de Nijlbronnen. Ben je al aan de borrel met John Hanning Speke en Sir Richard Francis Burton?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat ‘n merkwaardige cocktail van intelligentie en roekeloosheid was je toch, Marcel! Talloze boeiende reisreportages maakte je voor de TROS.

Zeer herkenbaar ook, omdat je die met jouw prachtige stem kon tooien. Maar onderweg moest er ook lol getrapt worden. Soms explodeerde een van je practical jokes. In 1980 bijvoorbeeld, toen de internationale AP-fotodienst vanuit Beiroet de flamboyant geklede Palestijnse bemiddelaar ‘Abu Sabu’ op het net zette. Een onbekende verschijning… totdat een oplettende Telegraaf-fotograaf jouw buitenmodel zegelring herkende, en zich naar hoofdredacteur Goeman Borgesius repte. Nu wel een mooi gespreksonderwerp daarboven, met de door ons beiden bewonderde ‘Bor’.

Je hemelt vast ook wel gezellig met politieke makkers als Joseph Luns en – niet te vergeten – freule ‘Bob’ Wttewaal van Stoetwegen. Want jouw jaren als Haags redacteur waren evenzeer markant. Niet dat je ijverig op het Binnenhof verkeerde. Je vond Gooise terrassen gezelliger. Toen ik dat in de gaten kreeg, riep je: “Mijn bronnen weten me wel te vinden hoor, als er wat is.” Want je was behalve roekeloos ook grenzeloos eigenwijs. En dus vloog je eruit na een fout ingeschatte kabinetscrisis.

Maar niet voor lang. Want de postkamer van de TROS werd alras overspoeld met brieven van het comité ‘Bruijns moet blijven’. Hartstochtelijke epistels vaak. Allemaal handgeschreven… door jou. Aktua-regisseur Janny Hovinga ontdekte dat, hoewel je echt je best had gedaan om de pen een tikje te ‘verbuigen’. Dagenlang moet je hebben rondgetoerd langs brievenbussen van Lauwersoog tot Breskens. Vervolgens ging je al die eigen epistels ook nog in een hoekje van het redactielokaal zitten ‘spellen’. Ik smolt uiteindelijk voor je trouwe hondenblik. Altijd redde je weer ‘t vege lijf door je piekende kwaliteit, puppy-achtige charme en vindingrijkheid.


Doe vooral de hartelijke groeten aan alle andere TROS-makkers: Fritz Behrendt, Wim Bosboom, Yvonne Habets, Raymond Haverlag, Ard Horvers, Bob Kroon, Fred Romeijn, Henri Schoup, Paul Steenbergen, Gerard Trebert, Paul Wallenburg en Jan de Zeeuw. En vraag alsjeblieft aan Oscar Peterson of-ie Norbert Schmelzer een tikje wil helpen op de piano.

Al ‘t goede, van Wibo van de Linde.

PS: Ik kom nog even niet, sorry!

Wibo van de Linde is journalist.

Marcel Bruijns overleed op 29 juni.

Onderwerpen