Bert Wagendorp: ‘Er heerst wantrouwen tegen De Persgroep’

Wouter Sinke 21 dec 2009 Cultuur

Volkskrant-NRC is nooit een gelukkig huwelijk geweest, maar ik wens de NRC-collega’s het allerbeste. Goeie deal.” Was getweet, Bert Wagendorp, columnist van de Volkskrant. De wielerliefhebber en stemadviseur is klaarblijkelijk in zijn nopjes met de scheiding van de twee kranten. Maar waarom?

Meneer Wagendorp, waarom was er nooit echt sprake van echte liefde tussen de twee kranten?
“Het was natuurlijk een heel slecht plan om twee sterk concurrerende kranten bij één uitgever onder te brengen. Wie bedenkt nu zoiets? Ik was het helemaal eens met de analyse van Van Thillo (de huidige eigenaar van de Volkskrant, red.) die zei dat dat nooit kon werken.”

Maar daar begon het drama toch niet?
“Nee, dat was in 1995 of zo met dat waanzinnig plan van die halve gare. Die megalomane Cees Smaling, die met al zijn overnames PCM naar de afgrond bracht. En dan heb je ook nog Theo Bouwman. Heeft ook niet veel goeds gedaan.”

Maar u bent ook blij voor NRC.
“Ik denk dat ze goede eigenaren krijgen die het bedrijf niet leeg gaan trekken zoals Apax dat bij ons deed.”

Is dat het enige?
“Zo’n Derk Sauer doet zoiets voor zijn plezier, dat is ook beter voor het bedrijf. Dat merken wij ook bij die Belgen. Kijk, voor die Brenninkmeijers is het natuurlijk een mooi beleggingsvehikel, maar ik denk dat er toch ook wat krantenliefde bij komt, net als bij ons. Die bevlogenheid en liefde, dat heb je toch nodig.”

Merkt u dat ook op de burelen van De Volkskrant?
“Ja, er is meer betrokkenheid. Er is natuurlijk op de redactie wel wat wantrouwen ontwikkeld tegen de eigenaren, dat zullen we nog moeten zien te overwinnen. Maar het wantrouwen ten aanzien van De Persgroep is achtergesteld wantrouwen uit de vorige oorlog. Toen hebben we ons nooit verzet. Het was stom en ontzettend naïef hoe we ons hebben laten leegzuigen. Nu zijn we wel alert.”

Reageer op artikel:
Bert Wagendorp: ‘Er heerst wantrouwen tegen De Persgroep’
Sluiten