Spring naar de content

De Roon lijsttrekker in Almere. Zoals voorspeld door PVV-analytica Femke Halsema

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema had het bij het rechte eind toen ze zich begin deze maand liet ontvallen dat ze wel begreep waarom de PVV in zo weinig plaatsen meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen: “Ze hebben maar negen Kamerleden en die kun je niet overal parachuteren.” Vandaag werd bekend dat PVV-justitiewoordvoerder Raymond de Roon nu lijsttrekker wordt in Almere. Halsema heeft een punt: had de rest ook geen lijsttrekker kunnen worden? En waar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Met Sietse Fritsma als lijstrekker (en Geert als lijstduwer) in Den Haag zijn er nog zes Kamerleden over die ook een duit in het zakje kunnen doen. Of niet? De eerste die afvalt is de niet ongeestige klimaatcriticus Richard de Mos, hij woont al in Den Haag en kan dus geen lijsttrekker meer worden. Wel staat hij op nummer zeven van de Haagse kieslijst.

Import-Amsterdammer Martin Bosma zou de kar in Amsterdam kunnen trekken maar doet dit niet. Datzelfde geldt voor Hero Brinkman die de lokale politiek in Midden-Beemster (ruim 4000 zielen) aan zich voorbij laat gaan. Wellicht logisch, daar valt politiek gezien weinig te halen. Fleur Agema laten we buiten beschouwing, het is al bewonderenswaardig genoeg dat zij als Kamerlid veel werk verzet ondanks een chronische aandoening.

Wat ons bengt op de laatste twee kandidaten. Dierenvriend Dion Graus zou in Heerlen lijsttrekker kunnen worden maar doet dit niet. Dat zou wellicht te maken kunnen hebben met zijn verleden aldaar. De rij wordt gesloten door Teun ‘Tony Saxofony’ van Dijck. De boezemvriend van Geert Wilders woont in Venlo, de geboorteplaats van Geert Wilders. Toch doet de PVV niet mee in Venlo, wat voor de verandering de VVD weer eens een verkiezingsoverwinning opleverde. Conclusie: Halsema heeft niet helemaal gelijk. Je kan PVV’ers dus niet overal parachuteren.