Spring naar de content

VVD-jongeren vinden liberalen te conservatief

De JOVD (jongelui in jasje-dasje die over politiek praten) heeft een nieuwe voorzitter gevonden in de vorm van Martijn Jonk. Hij gaat er gelijk hard in: de VVD is volgens hem te conservatief. “De politiek van vandaag is een zootje.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De jongerenorganisatie heeft al vaker een kritisch geluid laten horen over het functioneren van haar liberale moederpartij. Begin 2008 riep de JOVD D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld uit tot Liberaal van het Jaar. Tegelijkertijd bood de club Geert Wilders een Liberale Aanmoedigingsprijs aan, waarmee ze hoopten te bereiken dat Wilders terug zou keren naar zijn liberale roots. Wilders weigerde de prijs echter.

“We hebben de VVD in tien jaar tijd steeds conservatiever zien worden. Het lijkt er op dat de VVD de laatste jaren privacy klakkeloos inruilt voor een soort schijnveiligheid. We vertrouwen de staat klaarblijkelijk niet met ons belastinggeld, maar wel met onze meest intieme gegevens,” aldus Jonk. Hij vindt het ‘onbegrijpelijk’ hoe de VVD aankijkt tegen privacy. “Camera’s, DNA databases, de OV-chipkaart: de staat wil steeds meer over me weten.” Ook maakt de JOVD zich zorgen over de koers die de VVD kiest op gebied van softdrugsbeleid. Jonk: “In 2002 pleitte de VVD nog voor legalisering, daar lijken we nu verder van af dan ooit.” De VVD lijkt conservatisme in te zetten in de strijd tegen Wilders, maar vergeet daarbij dat de VVD altijd bij uitstek een progressieve liberale partij was. Als de VVD haar eigen geluid vergooit, dan kunnen ze de tent beter gelijk sluiten.”

“De politiek vandaag is een zootje,” gaat Jonk verder. “We zitten opgescheept met een kabinet van halve maatregelen, kwart uitvoer en in het geheel geen visie. Deze christo-sociale coalitie van weinig inhoud en veel geklets probeert vooral wanhopig in het zadel te blijven zitten.” De jonge liberalen roepen hun moederpartij op om fel te strijden tegen de besluiteloosheid van deze zogenaamde leiders. “Nu moet het afgelopen zijn. Nederland aan de afgrond, de regering aan de koffie?”

Onderwerpen