Spring naar de content

De verborgen kanten van Annie M.G. Schmidt

Half Nederland heeft met haar leren lezen en schrijven: Annie M.G. Schmidt. Haar leven is nu nu verfilmd, met in de hoofdrol achtereenvolgens Sanne Vogel, Malou Gorter en Annemarie Prins. Een rondetafelgesprek over herkenning, werkdrift en het maken van de zevendelige serie. ‘Het was voor ons echt een snoepdoos.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe is het om zo’n icoon te spelen?
Gorter: “Geweldig! Voor mij is het is ook de eerste keer dat ik zo’n grote rol op tv speel.”
Prins en Vogel, in koor: “Voor mij ook!”
Prins: “Sanne speelt de opkomst, Malou de bloei, ik de ondergang. Samen zijn we de Titanic.”
Gorter: “Waarbij je misschien kunt zeggen dat haar man, Dick, de ijsschots is.”
Vogel: “Ik speel haar van haar vijftiende tot haar 32ste. Ze is een heel timide schoolmeisje dat van alles wil, maar niet durft. Ze is onzeker. Ze schrijft wel, maar durft dat niet aan de buitenwereld te laten zien. Dan komt er bij het gezin in Zeeland een tijdje een heel wild meisje uit Amsterdam wonen: Tops. Zij brengt wat kleur in Annies leven: ze roken en drinken, en ze gaan achter de jongens aan. Later wordt ze verliefd op Felix en gaat ze met hem naar bed. Nou ja, eigenlijk dwingt ze hem daar enigszins toe. Ze wordt zwanger van hem en ondergaat een abortus. Dat is niet iets wat veel mensen weten van Annie.”
Gorter: “De periode die ik speel, begint als ze bij Het Parool gaat werken, bij het archief. Dan is ze 34, maar er is een foto van haar uit die tijd waarop lijkt ze wel zestig lijkt. Ze draagt grote wollen truien en een lompe rok, heel onaantrekkelijk, echt een muisje. Voor een personeelsavond levert ze – ietwat angstig – een sketch in. Die wordt voorgedragen door Simon Carmiggelt: een groot succes. Op foto’s van vijf jaar later is ze een leuke blonde vrouw geworden, veel slanker, en met veel meer zelfvertrouwen. Ze rommelt wat aan met mannen, het is de tijd van losse seksuele moraal. Uiteindelijk zet ze een contactadvertentie, en zo vindt ze haar echte liefde: Dick. Dan is ze wel op het hoogtepunt van haar leven.”

Annie M.G., vanaf 3 januari bij de VARA op Nederland 2.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.