Floortje Dessing

Ernest Marx 30 dec 2009 Leven

Floortje Dessing (Heemstede, 1970) maakt voor BNN het programma 3 op Reis. Voorheen deed ze dat voor omroep LLiNK, die onlangs ophield te bestaan.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Rustig en tevreden. Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn werk na het ter ziele gaan van LLiNK nog steeds mag blijven doen.

Wie zijn uw helden?

Boudewijn Büch. Ik heb begrepen dat hij geen makkelijk mens was, maar zijn reisprogramma’s zijn ongeëvenaard.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die hard roepen dat alles fout en verkeerd is maar dat niet kunnen staven met feiten. Die zich door een onderbuikgevoel laten leiden.

Lijkt u op uw vader?

Heel erg. Hij is al tachtig, maar hij heeft nog steeds die eeuwige drive om alles te willen zien en meemaken. Ik prop mijn dagen altijd veel te vol, wil ook overal zijn waar het gebeurt. Mijn felle en driftige trekjes heb ik ook van hem.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik mijn mobiliteit verlies en mijn vrijheid kwijtraak. Dan is het gedaan met mij.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik zou graag een keer een jaar op een zeilschip de wereld rondgaan en daar zelf een filmverslag van maken. Ik heb twee winkels met fairtrade-kleding die ik wil uitbreiden tot een enorm imperium, en ik zou ook nog graag mijn vliegbrevet halen en daar een programma over willen maken.

Bidt u weleens?

Nee.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ik ben op plekken in de wereld geweest die zo buitenaards mooi waren dat er een enorme rust over me kwam. Die momenten van ultiem geluk zie ik als mystiek.

Bent u aantrekkelijk?

Ik heb geen minderwaardigheidscomplex, maar ik heb mezelf nooit aantrekkelijk gevonden. Ik vind het nog steeds wonderbaarlijk dat ik al zo lang voor de televisie werk. Dat heb ik dus niet aan mijn uiterlijk te danken, maar aan mijn drive.


Bent u monogaam?

Ik ben altijd een heel onrustige figuur geweest met veel vriendjes en relaties. Maar ik ben geen schuinsmarcheerder.

Wat is uw definitie van geluk?

Ophouden met zoeken en almaar meer willen. Volledig in het hier en nu leven en tevreden zijn met wat je hebt.

Waar schaamt u zich voor?

Dat doe ik nooit.

Lijkt u op uw vrienden?

Absoluut. We hebben allemaal dezelfde bloedgroep: dezelfde humor en levenslust. De meesten van ons zijn heel laat met kinderen, van die types die overal het maximale uit willen halen. Intense levensgenieters.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou graag meer rust hebben. Ik woon mezelf uit en heb al met allerlei medische klachten bij specialisten gelopen, gewoon omdat ik te hard leef.

Wie is uw grootste liefde?

Heb ik niet. Dat zijn er te veel.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik kom altijd te laat en ik ben ontzettend slordig in praktische zaken, zoals mijn administratie. Ik ben ook een enorme drammer. Ik wil altijd dat de dingen gaan zoals ik het in mijn hoofd heb, waarmee ik anderen tot wanhoop kan drijven.

Hoe moedig bent u?

Ik loop nooit hard weg voor misstanden. Als het erop aankomt, sta ik er.

Wanneer was u het gelukkigst?

Vier jaar geleden. Tussen twee reizen in lag ik ‘s nachts in mijn bed en dacht: ik denk niet dat ik ooit gelukkiger word dan nu. Alles waarvan ik ooit droomde, was uitgekomen. Daar zat ik op dat moment middenin en daarvan was ik me erg bewust.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Ik hou van mannen die avontuurlijk en eigengereid zijn. Krachtige, uitgesproken personen met gevoel voor humor.


Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Nuchterheid. Zelfverzekerd in het leven staan, humor hebben. Ik hou van vrouwen die niet zaniken of oeverloos over typische vrouwendingen zeuren.

Hoe ontspant u zich?

Kitesurfen!

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik mijn dromen heb waargemaakt: mijn reisprogramma’s en mijn winkels. Daar heb ik hard voor gewerkt.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat LLiNK het niet heeft gered. Ik kan het mezelf niet aanrekenen, maar ik was er wel onderdeel van, dus ben ik ook medeverantwoordelijk.

Gelooft u in God?

Nee. Ik heb te veel godsdiensten gezien op de wereld en te veel mensen die allemaal intens geloven in hun eigen god. Die kunnen niet allemaal gelijk hebben.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien:

Mijn eerste relatie. Een intimiderend, van zichzelf overtuigd persoon.

Wat is de beste plek om te wonen?

De wijk Point Grey in Vancouver en Watson Bay in Sydney. Aan de Züricher See. Jost van Dyke, British Virgin Island en Recoleta in Buenos Aires. Fi-lacciano in Italië en Nukuhiva, een eilandengroep die bij Frans Polynesië hoort en een van de mooiste plekken op aarde is, volgens onder anderen Paul Gauguin en Jacques Brel, die er allebei begraven liggen.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb in relaties mensen pijn gedaan, waar ik echt spijt van heb.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door waakzaam te zijn kun je veel vermijden. Maar soms ben je gewoon de pineut. Sommige mensen zijn heel goed bezig, maar krijgen toch een bak ellende over zich heen.

Wat is uw devies?

Als je gefocust bent, hard werkt en vecht voor wat je wilt, kun je bijna alles bereiken.

Reageer op artikel:
Floortje Dessing
Sluiten