Hoogtepunten

import blijboom dijkgraaf 30 dec 2009 Cultuur

Blijboom: Trek eens aan m’n vinger.

Dijkgraaf: Vooruit dan ma…

Blijboom, rectaal: PROT!

Dijkgraaf: Jezus, wat kinderachtig!

Blijboom: Ach ja, je doet ‘s iemand een plezier.

Dijkgraaf: Wie doe je hier in godsnaam een plezier mee? Pfff, even een raam openzetten, hoor…

Blijboom: Lezer Ruben Vis uit Amsterdam-Buitenveldert heeft op Twitter laten weten dat dit een ‘infantiele’ rubriek is. Dus ik denk: ik zal ‘m eens even op z’n wenken bedienen. Het was graag gedaan, meneer Vis!

Dijkgraaf: Dan zal ik je maar gelijk een nieuwtje vertellen: ik heb een lijstje met goede voornemens gemaakt, en bijna bovenaan staat mijn intentie om deze pagina juist wat mínder, eh, infantiel te maken, om dat woord ook maar even te gebruiken.

Blijboom: Minder infantiel? Hoe kan dat nou? Deze rubriek gaat over de Nederlandse televisie, hoor!

Dijkgraaf: Jajaja, gooi er maar weer dat cynische sausje van je overheen. Blijboom, 2010 wordt het jaar waarin de VARA uit NOVA wordt gekwakt wegens te links. Het jaar waarin Netwerk gaat verdwijnen wegens er-is-al-te-veel-van-hetzelfde. En het jaar waarin minister Plasterk die Sjuul Paradijs met zijn rechtse roeptoeter WNL, zogenáámd losgekoppeld van De Telegraaf – maar wij weten wel beter -, toelaat tot het bestel. Als hoeders van de democratie, als controleurs van de macht, als rentmeesters van de erfenis van onze kinderen en kindskinderen rust op ons een zware taak. Wij, jij en ik, wij moeten ervoor zorgen dat Nederland in het algemeen en de televisie in het bijzonder niet verwordt tot een exclusieve poel des verderfs, waarin de naam van een Alberto Stegeman meer mensen iets zegt dan die van Clairy Polak, Peter van Ingen, Rob Trip en, niet in de laatste plaats, Hanneke Groenteman. Ofwel, Blijboom: ten strijde in 2010!


Blijboom: Als Lauren Verster maar in beeld blijft, want dat vind ik dus echt de allerbeste die er is.

Dijkgraaf: Eh…

Blijboom: Een lookalike van die hockeyster met die Portugese achternaam. Duikt namens Veronica allerhande exotische kogelregens in, of die nu in de binnenlanden van Colombia vallen of in de achterafsteegjes van Napels. Met haar programma Lauren verslaat – en nu lees ik even mijn eigen juryrapport voor – heeft zij bewezen dat een lekker wijf óók journalistieke potentie kan hebben en dat een goede journaliste wel dégelijk glamour aan haar kontje kan hebben hangen. Lauren Verster, meneer, is de Nederlandse Louis Theroux – maar dan met borsten.

Dijkgraaf: En moet ik nu concluderen dat jij dat de dames Polak en Groenteman niet ziet doen?

Blijboom: Die steken hun neus niet in dat soort wespennesten. En als ze het wel deden, zou ik het niet willen zien. Een rennende Lauren Verster daarentegen… Maar nu dwaal ik af. Wat waren jouw hoogtepunten in het tv-jaar 2009?

Dijkgraaf: Tevens dieptepunt: Koninginnedag. En dat alles van Paul de Leeuw mislukte. Plus dat demasqué van Theo Maassen bij De Wereld Draait Door, toen-ie over de rug van Patricia Paay dacht te gaan scoren, maar compleet door die mevrouw werd afgekraakt. En dan vergeet ik nog die Jostidichter in datzelfde programma, hoe heet-ie ook alweer?

Blijboom: Nico Dijkgraaf of zoiets. Familie?

Dijkgraaf: Nee! Ik weet het al: Nico Dijkshoorn. Zoals die herrie van de Jostiband niet lijkt op muziek, lijken Dijkshoorns woordjes niet op een gedicht. Maar hij kijkt er altijd zo gelukzalig bij, als-ie zijn regeltjes voorleest. Dat vind ik dan mooie emo-tv. Boer zoekt Vrouw daarentegen heeft voor mij afgedaan. En nog één hoogtepunt: Hugo Borst die in Studio Voetbal even verraadde dat de perschef van het Nederlands Elftal, Kees Jansma, lekt naar de pers. En ten slotte: het wekelijkse gesprek met de minister-president. Vooral als die EO-gast, die Tijs van den Brink, het doet. Die ziet de vragen die hij stelt voor het eerst op de autocue. Dus ik zeg: genoeg te genieten bij de Publieke Omroep! En jouw favorieten?


Blijboom: Los van Draadstaal, dat inmiddels het niveau van Monty Python heeft bereikt, was mijn onbetwiste hoogtepunt die bere-agressieve visser met dat Beiroet-gebit, die zich in De Rijdende Rechter beklaagde dat zijn hengel tot twee keer toe RRRRÉCHTSTANDIG was afgebroken en dat zulks níet kwam doordat hij als een bezetene met het ding had lopen beuken. En eenieder die het waagde daar vraagtekens bij te zetten, zou-ie wel even in elkaar timmeren. Als je deze meneer Wooninck op de drugsbaronnen van Colombia en de gangsters van Napels zou afsturen, kon Lauren Verster volgend jaar geen programma’s meer maken. Hij slaat zo een heel oerwoud leeg, die ouwe!

Dijkgraaf: Ik hoor het al. Wij gaan volgend jaar over sport schrijven.

Reageer op artikel:
Hoogtepunten
Sluiten