2010 volgens trendwatchers van vroeger

Mark Traa 30 dec 2009 Politiek

Vroeger wisten de mensen precies hoe de wereld er in 2010 zou uitzien. De plannen en verwachtingen verschenen in de kranten van toen. HP/De Tijd bladert terug en vergelijkt de toekomstdromen met de werkelijkheid.

Het supersnelle verkeersvliegtuig
De verwachting: “Even een blik in de toekomst. Het is het begin van het vakantieseizoen 2010 en vanaf Schiphol is zojuist een hypersonisch verkeersvliegtuig opgestegen met bestemming Nieuw-Zeeland. De reis zal slechts zes uur duren en de passagiers maken het zich gemakkelijk in hun comfortabele stoelen.” (Leidse Courant, 19 september 1987)

De werkelijkheid: Alleen op kleine, experimentele schaal zijn nog proeven gedaan met toestellen die de binnenstromende lucht in de motoren als brandstof gebruiken om zo zeven, acht maal sneller dan het geluid te kunnen vliegen. Het is technisch bijzonder ingewikkeld. Supersnelle verkeersvliegtuigen zijn trouwens sowieso niet populair: er werden niet voor niets zo weinig Concordes gebouwd. Voorlopig zijn we, inclusief overstappen, nog minstens een etmaal onderweg naar Nieuw-Zeeland.

De maankolonie
De verwachting: “De bouw van een ruimtestation in een baan om de aarde zou tot ‘onbeperkte mogelijkheden op het gebied van de ruimtevaart’ kunnen leiden. Mogelijk zou in 2010 al een maanbasis kunnen worden geopend en vijftig jaar later een bemande kolonie op Mars. Dat is de mening van de directeur van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.” (Leidsch Dagblad, 27 maart 1984)

De werkelijkheid: Sinds 1971 hebben er geen mensen meer op de maan gestaan. Er is geen sprake van dat dit binnen afzienbare tijd gaat gebeuren. Vooralsnog blijven we rondjes om de aarde draaien in een ruimtestation dat veel later dan gepland gereedkwam, en veel duurder uitviel dan begroot.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
2010 volgens trendwatchers van vroeger
Sluiten