Slowcooken: langzaam én lekker

Ronald Hoeben 6 jan 2010 Politiek

Elke woensdag op deze site: een filmpje van onze culinair recensent Ronald Hoeben. Deze week gaat hij zelf kooktechnisch aan de slag. Hoeben slowcookt in tien uur een Boeuf Bourguignon met de hi-tech Cuisinart PSC650E.

<embed width=”410″ height=”361″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=45135b874349cfbed4fb” type=”application/x-shockwave-flash” />
Slowcooken is een werkwoord dat zo langzamerghand ook wel in de Van Dale mag. De oervorm van slowcooken speelde zich ooit af in een hooikist, waarin garen en warmhouden in dezelfde arbeidsvrije handeling geschiedde. Later kwam het oliestel, en weer later het elektrische fornuis met betrouwbaar regelbare warmte. De theorie van het slowcooken is dat het garen zich voltrekt beneden de temperatuur waarin voedsel in lederwaren of behangerslijm verandert. Dat kan ook in een elektrische slowcooker, een pan in een compacte warmtebron met instelbare temperatuur. Cuisinart is een van de fabrikanten, het onlangs verbeterde model PSC650E (rond de €120) biedt ruimte aan flinke familiemaaltijden en heeft een uitneembare keramiekschaal waaruit ook geserveerd kan worden. Door de timer en de drie sudderstanden (78, 84 en 96 graden) is het heel goed mogelijk om ’s morgens – bijvoorbeeld – aangebraden vlees op te zetten, dat vanzelf ’s avonds in een klaar en warm gerecht is veranderd, want het apparaat schakelt na de kooktijd automatisch in de warmhoudstand.

Reageer op artikel:
Slowcooken: langzaam én lekker
Sluiten