Spring naar de content

Veel Mussert in Amstelveen, veel Poepjes in Friesland

Wat doen mensen die ingesneeuwd zijn? We kunnen natuurlijk niet voor álle mensen spreken, maar er zijn er die dan vele uren doorbrengen op de familienamensite van het Meertens Instituut. Want reken maar dat je daar vreemde dingen kunt ontdekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Zo op het eerste gehoor klinkt het behoorlijk saai: een online databank met informatie over alle 314.000 familienamen die in Nederland bij de Gemeentelijk Basisadministratie staan geregistreerd. Voor u verzameld door het Meertens Instituut, een instantie die zich bezighoudt met ‘de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur’. Maar sinds de databank enkele weken geleden werd voorzien van een zogenoemde ‘verspreidingskaart’ waarop valt te zien in welke Nederlandse gemeenten de meeste dragers van een bepaalde familienaam wonen, is de site een topper geworden. Logisch, want al na een paar minuutjes speuren ontdekten we het volgende:

– Het aantal Nederlanders met de achternaam ‘Poepjes’ is de afgelopen zestig jaar gekelderd van 563 (1947) naar 286 (2007). Verreweg de meeste Poepjes wonen in de Friese gemeenten Lemsterland (45) en Wunseradiel (29).
– Niet in Amsterdam (9) wonen de meeste mensen die ‘Amsterdam’ heten, maar in Rotterdam (13).
– Zes mensen in Nederland hebben de achternaam ‘Rotterdam’, maar geen van hen is woonachtig in Rotterdam.
– Nederland telt 225 mensen die ‘Van Achteren’ heten. Ze wonen vooral in Hoogeveen (60) en Enschede (28).
– De gemeente Goes (8 treffers) is het populairst bij de 146 Nederlanders die luisteren naar de naam ‘Pik’. In Zwolle (44) heeft u de meeste kans een ‘Platje’ tegen het lijf te lopen.
– Er wonen in Nederland nog altijd 98 mensen die de familienaam ‘Mussert’ dragen. Dat zijn er 35 minder dan in 1947. Ze wonen vooral in Amstelveen (12) en Rotterdam (11).
– De familienaam ‘Hitler’ is in ons land uitgestorven. Wel heten er nog 73 mensen ‘Goebbels’, vooral in Kerkrade (22) en Heerlen (13).

U kunt ze nog bruiner bakken? Gaat u dan vooral langs bij Meertens en stel ons van uw bevindingen op de hoogte.

Onderwerpen