‘Curaçao kan niet nóg meer voorwaarden terugonderhandelen!’

import antillen 8 jan 2010 Politiek

Willibrord van Beek (VVD) is voorzitter van de vaste Tweede Kamercommissie voor Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Bent u een neokoloniaal?

“Verre van. Maar het is zó moeilijk om je tegen dit soort beelden te verdedigen. De Antillen hebben jaar in jaar uit meer geld uitgegeven dan op hun begroting stond. We gaan niet saneren en vervolgens rustig afwachten tot het gat weer gegraven is.”

Waarom is het absoluut noodzakelijk dat Nederland zich met Curaçao blijft bemoeien?

“Ten diepste omdat alle eilanden zelf hebben aangegeven dat ze binnen het Koninkrijk willen blijven functioneren. Dus moet er een soort ondergrens zijn wat betreft deugdelijk bestuur en een fatsoenlijke financiële huishouding.”

Er ligt nu weliswaar een slotakkoord, maar gezaghebber Dindial van Curaçao zegt dat daar vast nog wel wat pijnpunten uit kunnen worden onderhandeld. De Antilliaanse premier De Jongh laat dat ook doorschemeren.

“Geen sprake van! Curaçao hééft al iets belangrijks terugonderhandeld. Eerst mocht de Nederlandse minister van Justitie de vervolging gelasten van mensen op Curaçao, maar die bepaling is, tot onvrede van mijn partij, door CDA-staatssecretaris Ank Bijleveld geschrapt. Het kan niet zo zijn dat Curaçao nog méér voorwaarden geschrapt wil zien.”

Daar zal Curaçao wel op inzetten. Zeker als de oppositie op 22 januari de verkiezingen wint.

“Dat zal het er inderdaad niet makkelijker op maken. Maar ik mag hopen dat Bijleveld deze keer haar rug recht houdt.”

Waarom zetten we de Antillen eigenlijk niet gewoon op Marktplaats, zoals Geert Wilders heeft voorgesteld?

“Elk eiland kan zeggen: we stappen eruit. Omgekeerd kunnen wij hen er niet uit gooien. Zo staat het in het Statuut. De VS zouden het ook nooit goedvinden als wij er zomaar tussenuit piepen, want het Venezuela van Hugo Chávez ligt erg dichtbij.”

Reageer op artikel:
‘Curaçao kan niet nóg meer voorwaarden terugonderhandelen!’
Sluiten