Laatste Antilliaanse verkiezingen

import antillen 8 jan 2010 Politiek

Op 22 januari worden voor het laatst verkiezingen gehouden voor het Antilliaanse parlement, de Staten. Curaçao levert veertien Statenleden, Bonaire en Sint-Maarten drie, en Saba en Sint-Eustatius elk één.

De Staten moeten zichzelf op 10-10-2010 opheffen. Curaçao en Sint-Maarten worden dan – à la Aruba – autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten binnen Nederland. Dat laatste proces wordt begeleid door Henk Kamp.

Helemaal soepel verloopt het traject niet. Er is ‘gedoe’ op Curaçao, en Bonaire krijgt voorlopig geen geld meer uit Nederland, omdat het zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken. Het is dan ook niet helemaal uitgesloten dat de opheffing van de Antillen moet worden uitgesteld.

Zowel de regeringscoalitie van de Antillen als de coalitie van het Curaçaose Eilandsbestuur wordt gevormd door de PAR (stroming: centrum) van premier Emily de Jongh-Elhage, de PNP (christen-democratisch) van Ersilia de Lannooy en de FOL (socialistisch) van Anthony Godett.

De grootste oppositiepartij is de Partido MAN (sociaal-democratisch) van Charles Cooper.

De nu nog kleine, links-radicale partij Pueblo Soberano van Helmin Wiels lijkt op 22 januari sterk te zullen gaan winnen.

Reageer op artikel:
Laatste Antilliaanse verkiezingen
Sluiten